Lästoppen: Att uppfinna världen

En av oktober månads mest sålda böcker.

Foto: Mondial

Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen, som varje månad sammanställer en topplista över de mest sålda böckerna i landet, har nu presenterat resultatet för oktober månad (pdf).

Sett till de böcker som på ett eller annat sätt kretsar kring miljö-, klimat- eller hållbarhetsfrågor så fanns den här månaden bland annat Katrine Marçals bok med: Att uppfinna världen: hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet (Mondial). Boken hamnade på plats sex under kategorin facklitteratur.

Att uppfinna världen handlar i grunden om ekonomi och om hur våra föreställningar om kön – om manligt och kvinnligt – har påverkat samhällsutvecklingen mycket mer än vi tror, inte minst då det gäller tekniska landvinningar.

Exempelvis förklarar Katrine Marçal i boken (och även i denna artikel i Vi läser) att elbilen med rätt stor sannolikhet hade slagit igenom betydligt snabbare om det inte vore för att den i början av 1900-talet började uppfattas som kvinnligt kodad på grund av dess tysthet och bekvämlighet.

Det tog sedan hundra år ungefär, men nu har synen på elbilen som bekant förändrats rejält, vilket bidragit till att det nu går betydligt fortare vad gäller utvecklingen på området.


Förlaget skriver bland annat så här om boken:

Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar Katrine Marçal hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst. Och fortfarande gör.


Mer om boken:

Katrine Marçal medverkade nyligen i SVT:s Babel och i P1 morgon.


Läs mer på Bokdjuret: 

Lästoppen: Barn som förändrat världen – en av september månads mest sålda böcker.

Lästoppen: Ålevangeliet – en av augusti månads mest sålda böcker.