Lästoppen: Barn som förändrat världen

En av september månads mest sålda böcker.

Foto: Jeppe Wikström

Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen,, som varje månad sammanställer en topplista över de mest sålda böckerna i landet, har nu presenterat resultatet för september månad (pdf).

Sett till de böcker som på ett eller annat sätt kretsar kring miljö-, klimat- eller hållbarhetsfrågor så fanns den här månaden bland annat Jenny Strömstedts bok med: Barn som förändrat världen. Boken hamnade på plats 18 under kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Boken är illustrerad av Beata Boucht och utgiven på förlaget Max Ström, som på sin hemsida skriver så här:

”Detta är den fantastiska boken om viljestarka, smarta och handlingskraftiga unga människor som förändrat världen. Journalisten Jenny Strömstedt berättar om 17 barn som på olika sätt gjort världen bättre. Det är till exempel Louis Braille som uppfann blindskriften, Margaret Knight som uppfann allt möjligt (och fick lov att slåss för sina patent i domstol), Liam Hannon som bredde smörgåsar åt hemlösa och Muzoon Almellehan som gick från tält till tält i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig. Och så finns här förstås Greta Thunberg som skakat om den politiska dagordningen över hela världen.”