Lästoppen: Ålevangeliet

En av augusti månads mest sålda böcker.

Patrik Svensson. Foto: Emil Malmborg

Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen, som varje månad sammanställer en topplista över de mest sålda böckerna i landet, har nu presenterat resultatet för augusti månad (pdf).

Sett till de böcker som på ett eller annat sätt kretsar kring miljö-, klimat- eller hållbarhetsfrågor så fanns den här månaden bland en bok med som hamnade på plats elva under kategorin facklitteratur.

Boken det rör sig om är Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, av Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag).

Ålevangeliet gavs ut förra året och resulterade bland annat i att Patrik Svensson fick mota Augustpriset för bästa svenska fackbok. Motiveringen löd då:

”En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.”

I somras debuterade Patrik Svensson också som sommarpratare i P1. Då sa han bland annat så här om allt det hav som finns på planeten:

– Det är en så väldig del av jorden som vi ännu inte har kartlagt, inte observerat, inte beskrivit och inte heller fullt ut förstått. Havet påminner oss om vår ofullkomlighet. Om vår litenhet.