Erik Hansson: ”Det här är lättsmält populärvetenskap när den är som bäst”

Alla har vi en bok vi vill tipsa andra om att läsa. Bokdjuret har tagit reda på vilken det är.

Erik Hansson. Foto: Stefan Tell.

Namn: Erik Hansson 

Jobbar som: redaktör på Natursidan.se och projektledare på Rikaretradgard.se 

En bok som jag skulle vilja tipsa om är: Insekternas planet – Om småkrypen vi inte kan leva utan (Volante) av Anne Sverdrup-Thygeson  

Varför jag vill tipsa om boken:

Norska forskaren och insektsexperten Anne Sverdrup-Thygeson borde vara välkänd även i Sverige efter hennes välgjorda sommarprat 2019.

Boken Insekternas planet är i samma genre som sommarpratet: lättsmält populärvetenskap när den är som bäst och en resa genom de ryggradslösa djurens liv och egenheter. Den går inte att läsa utan att bli fascinerad över evolutionen och det myller av liv som finns runt omkring oss och som vi alla är så beroende av.

Men som med så mycket annat i naturen har vi tagit deras ”tjänster” för givna samtidigt som vi aktivt utrotat dem från allt större områden. Det är lätt att tänka att vi inte förtjänar allt vi får av småkrypen runt omkring oss, men Anne Sverdrup-Thygeson är suverän på att få fler att öppna ögonen och famnen för det som surrar, kryper och flaxar.


Läs mer:

Missa inte Bokdjurets intervju med Erik Hansson från oktober 2020, detta med anledning av hans senaste bok Ut i naturen: Naturskyddsföreningens guide – utflykter, äventyr, upplevelser  (Bonnier fakta).


Fler boktips:

Mattias Goldmann: ”Hans kritiska fråga förtjänar att alltid ringa i öronen på oss”