Mattias Goldmann: ”Hans kritiska fråga förtjänar att alltid ringa i öronen på oss”

Alla har vi en bok vi vill tipsa andra om att läsa. Bokdjuret har tagit reda på vilken det är.

Foto: Sweco

Namn: Mattias Goldmann

Jobbar som: Hållbarhetschef på Sweco, aktuell med boken Klimatsynda (Volante förlag)

En bok som jag vill tipsa om är: Det liv du kan rädda (Fri tanke) av Peter Singer

(Vill man läsa den på engelska finns den att ladda ned gratis på sajten: thelifeyoucansave.org)

Varför jag vill tipsa om boken: 

Vi som jobbar med hållbarhet tvivlar ofta. Är det jag gör det effektivast möjliga? Hur kan jag göra störst skillnad?

Men också mer konkret: När är det värt att genomföra resan och när ska jag avstå?

Och på det privata planet: Hur gör mina egna pengar bäst nytta för en hållbar omställning?

När jag klurar på det här går jag till filosofen Peter Singers bok. Han hjälper mig att förstå vilken roll jag kan och bör ta, och hur jag bäst kan få andra att också göra sin del.

Boken (och sajten thelifeyoucansave.org) är också grunden för effektiv altruism; för när det handlar om vår gemensamma framtid bör vi ha stenhårda krav på maximal nytta för pengarna, och Singer har en metodik för det.

Som alla bra böcker är inte heller Singers invändningsfri, och min egen bok Klimatsynda är delvis en uppgörelse med hans och hela miljörörelsens fokus på att bete sig etiskt korrekt. Men Singers kritiska fråga ”Kan du inte göra större skillnad än så?” förtjänar att alltid ringa i öronen på oss alla.