Visar hur sårbart samhället är

Pernilla Ericsons "Släcka liv" är en bra påminnelse om varför satsningar på klimatanpassning är så viktigt.

Foto: Anders Hellberg

Under helgen den 29-30 januari passerade stormen Malik över södra Sverige. När SVT Nyheter rapporterade om händelsen kunde det exempelvis låta så här:

Över 30 000 kunder hos elleverantören Eon, Vattenfall och Ellevio är utan ström. Reparationer försvåras av de hårda vindarna, och ännu saknas prognoser för när elen ska vara tillbaka.

Tajmingen för boksläppet var det således inget fel på. Pernilla Ericsons Släcka liv (Romanus & Selling) hade då bara varit ute i bokhandlarna i någon vecka. Och i denna fiktiva värld går SMHI ut och varnar på ett skrämmande likt sätt:

Åska, kraftig vind, stora nederbördsmängder och risk för störningar på elnätet. Det kan drabba främst fyra län under kvällen, natten och framåt morgonen.


I Pernilla Ericsons förra bok, 300 grader, var det torka och skogsbränder som fick vara fond till berättelsen. Denna gång är det alltså en ovanligt brutal höststorm som slår till – och här är det nu dessutom en mördare som i skydd av stormens härjningar attackerar äldre och till synes oskyldiga män i det norrländska samhället Skageby.

Att historien inleds med att det blir polisen Lilly Hed (från 300 grader) som ska resa upp och lösa ett ouppklarat mord i den här byn ihop med Liv Kaspi (från Pernilla Ericsons tidigare serie om Erla-gruppen) i något som kallas Operation spjutspets, ja det känns kanske lite väl krystat. Men huvudpersonerna måste ju ges en anledning till varför de nu alls ska åka upp till Norrland, så den lösningen får man som läsare snällt tugga i sig.

Samtidigt, när de båda poliserna väl är på plats, och när stormen väl slår till, då blir Släcka liv riktigt spännande.


Pernilla Ericson. Foto: Stefan Tell

Pernilla Ericson lyckas framför allt fånga kaoset på ett trovärdigt sätt. Det är träd som faller på elledningar och över vägar, en by som plötsligt isoleras där vare sig hjälp utifrån eller livsnödvändiga matvaror längre går att få. En oro, en rädsla och en panik som sakta men säkert sprider sig, inte minst då människorna får en direkt inblick i hur oerhört sårbart samhället i grund och botten är.

En titt på den mycket pedagogiska och informativa SMHI-sidan klimatanpassning.se visar på den besvärande långa rad av utmaningar som följer för oss här i Sverige på grund av att klimatet nu förändras.

Det kommer bli rejält dyrt att ställa om och anpassa oss, den saken är klar. Ännu mycket dyrare att inte göra det.

Det enda positiva med den här utvecklingen är väl att det knappast blir några problem att hitta uppslag till fler böcker i samma serie. Pernilla Ericson frågar sig i slutet av boken, i samband med att det ska tackas, om det går ”att kombinera klimatkrisens framfart med mänskliga illdåd i en deckarserie”. Svaret på den frågan är förstås ja. Och Pernilla Ericson visar skickligt hur det kan gå till.


Läs också bokdjurets recension av 300 grader: När galenskap blir det nya normala


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Notan skulle bli oerhört kostsam för alla byggnader och företag som drabbats av vattenmassornas framfart i mellersta Sverige.
  2. Människor som förvandlades till rövare när samhället var satt ur spel.
  3. ”Det är fan som att jorden gått under”, muttrade Robert.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)