När galenskap blir det nya normala

Grannbråk om grill- och bevattningsförbud borde ses som en första varningssignal om att undergången är nära.

Foto: Anders Hellberg

Året är 2023. Det är sommar i Sverige, och det nya normala gäller – det vill säga, det som fortfarande känns onormalt för oss i dag. Långvarig torka råder i landet, skördarna förstörs i allt större grad, akut foderbrist uppstår varpå mängder av djur måste nödslaktas, det är alldeles för lågt grundvatten med vattenbrist som följd, värmeböljor slår till med jämna mellanrum och tar död på gamlingarna, dessutom ryker grannar ihop eller polisanmäler varandra så fort någon bryter mot införda grillförbud eller mot de bevattningsrestriktioner av gräsmattor som gäller.

Och så bränder förstås. Mark- och skogsbränder, den ena allvarligare än den andra, ingår också i det nya normala.

Pernilla Ericson. Foto: Stefan Tell.

Pernilla Ericson, till vardags ledarskribent på Aftonbladet, tar ett smart grepp på en i övrigt ganska klassisk spänningsroman när hon som fond för sin bok 300 grader använder sig av klimatförändringarna och dess effekter. Samtidigt har hon i sin research utgått från de skogsbränder som lamslog stora delar av landet under 2018, vilket skapar trovärdighet åt berättelsen.

Huvudingredienserna i boken är annars de vanliga. Kvinnlig storstadspolis med en hel del personliga problem i bagaget byter distrikt. Hamnar i ett mindre samhälle. Det i sin tur rör om ett och annat och resulterar både i nya konflikter och romanser. Samtidigt dyker en mördare upp. Folk hittas döda lite här och där. Och ja, ni fattar resten.  

Det som gör 300 grader mer intressant än andra böcker i den här genren är dels själva klimatkopplingen, men dels också att mördaren ser till att utnyttja den pågående brandkatastrofen. En amerikansk psykologiprofessor som dyker upp i boken förklarar det där bra:

– Eld är en brottslings bästa vän. Den förstör och förtär, den förintar bevis. (…) Elden gör jobbet, så förövaren behöver inte utöva något våld, och dådet kräver varken styrka eller fysisk kontakt med offret. (…) Och medan mordet pågår kan mördaren redan vara på väg därifrån.

Mördaren i 300 grader är kanske lite väl skicklig på att använda eld som vapen, och har kanske också lite väl utstuderade mordplaner, men köper man bara det så är det här en bok man snabbt sträckläser och som under läsandets gång ger en och annan flashback till torkan och bränderna – och den där känslan av galenskap som många (inklusive undertecknad) kände – sommaren 2018.

Boken ger också en föraning om vad som komma skall. Inte minst det dubbla problem som samhället kommer ställas inför i framtiden. För samtidigt som torka, värmeböljor och bränder härjar, så kommer många människor helt enkelt att tappa det. ”Jag upplever att många har taggarna utåt”, som en av karaktärerna i boken säger. Och så är det. Det finns gott om forskning som visar att människor blir mer aggressiva i takt med att temperaturen stiger. Och därför har vi som samhälle onekligen en viktig fråga att börja ta tag i här – för hur kan vi använda de katastrofer som ofrånkomligen kommer att ske framöver till att skapa nya samarbeten mellan människor, snarare än nya konflikter

Några direkta konstigheter faktamässigt med 300 grader finns egentligen inte. Pernilla Ericson utgår visserligen så mycket från 2018 års bränder att hon missat i alla fall en lärdom som drogs därifrån. I hennes bok, som alltså utspelar sig 2023 hjälper andra europeiska länder till genom att skicka brandsläckningsflyg till Sverige. Men i somras, kanske när denna bok var på väg till tryckeriet, kunde Mikael Damberg (S) som en mycket nöjd inrikesminister berätta att Sverige, med EU:s ekonomiska hjälp, nu har två helt egna brandsläckningsflyg att använda sig av.

Nu är ju visserligen 300 grader en påhittad historia. Men man kan tänka sig att mördaren hade haft betydligt större problem att komma undan med sina brott om de här flygplanen hade funnits på plats i Sverige och snabbt hade kunnat sättas in så fort det började brinna någonstans.

Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Greta Thunberg själv var numera myndig och studerade i USA, dit hon rest för andra gången med en tävlingssegelbåt. Sverige hade för länge sedan blivit en för liten scen för hennes budskap, och det var många i Washington som försökte förmå henne att gå in i politiken.
  2. Bränder orsakades ofta av människor, och från en gnista av slarv växte de till eldhav.
  3. Aftonbladet rapporterade samtidigt att Branduppropet växte som Facebookgrupp och hade 120 000 medlemmar. Många var ursinniga över fördelningen av resurser i brandförsvaret, att man inte hade förberett sig bättre för att det här skulle kunna hända.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)

Författare: Pernilla Ericson

Titel: 300 grader

Förlag: Romanus & Selling

Utgivningsdatum: 2020-09-26