Gymnasieelever i Edsbyn får klassuppsättning av boken om hur Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet

Bokdjurets grundare prövar nytt föreläsningskoncept, där alla elever får en bok att ta med sig hem - helt gratis.

Foto: Anders Hellberg

Nu är det klart vilken klass som är först ut att få pröva det nya konceptet med en gratis föreläsning och en gratis klassuppsättning av boken Er tystnad är nästan värst av allt – berättelsen om hur en tonåring startade en världsrörelse.

Efter lottning blev det klass EK21 (Ekonomiprogrammet åk 1) på Voxnadalens gymnasium i Edsbyn, Hälsingland, som valdes ut.

– Det är himla kul att intresset för detta har varit stort och att så många lärare har hört av sig. Föreläsningen i Edsbyn blir nu lite som ett test. Förhoppningen är att jag ska kunna söka stipendier och bidrag framöver för att kunna erbjuda fler klasser runt om i Sverige samma upplägg, säger Anders Hellberg.

Boken om Greta Thunberg är skriven av Bokdjurets grundare Anders Hellberg. Som journalist gick han förbi riksdagen varje dag under skolstrejkens första tre veckor i augusti och september 2018. Han var även den som tog den numera ikoniska bilden av Greta Thunberg i gul regnrock med huvan uppdragen – en bild som sedan dess har synts på bok- och tidningsomslag världen över.

– Jag ser verkligen fram emot detta. Och jag hoppas förstås också att den här rätt korta boken kommer att både läsas och uppskattas av eleverna. Den handlar ju om Greta och om skolstrejken, men också om klimatfrågan, om engagemang och om ungas roll i samhället, så på så sätt är det en bok som jag tror att alla kan hitta något i, säger Anders Hellberg.


Några av bilderna från boken kan ses i boktrailern nedan: