”Viktigast av allt är att barn verkar tycka jättemycket om den”

"Mitt bottenliv", av Linda Bondestam, kan vinna Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Berghs förlag

Linda Bondestams hyllade bilderbok Mitt bottenliv – av en ensam axolotl (Berghs Förlag) har chans att vinna Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. (Boken var även nominerad till Augustpriset 2020, något Bokdjuret skrev om här.)

I år är det 14 bidrag från de nordiska länderna som tävlar, och Mitt bottenliv är ett av Finlands två bidrag.

Nordiska rådet skriver bland annat så här om boken:

Hur göra en bilderbok för barn som berör en av de svåraste och sårigaste frågorna i vår tid, nämligen klimatkrisen? Bondestam gör det med både hjärna och hjärta, i en hisnande berättelse som förpassar människorna (eller ”lunsarna” som de kallas i boken) till marginalen.


För några dagar sedan deltog Linda Bondestam i ett 15 minuter långt samtal om boken som sändes live på Instagram. Här säger hon bland annat:

– Det var inte ett helt lätt tema – det är ju mänsklighetens sista stund på jorden som den handlar om – och ändå är det en ganska rolig bok, konstigt nog. Min man kallar den för feelgood-ångest.

Linda Bondestam säger också under samtalet att Mitt bottenliv har tagits emot väldigt bra av både barn och vuxna.

– Viktigast av allt är att barn verkar tycka jättemycket om den. Det är viktigt att man talar på ett ärligt sätt om de här problemen också med barn.


Vinnaren av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utses den 2 november i Köpenhamn, och får förutom äran ta emot 300 000 danska kronor.