Klart vilka som är nominerade till Augustpriset

Miljö- och klimatfrågorna finns representerade i alla tre kategorier.

Foton: Sören Andersson


Under måndagskvällen blev det klart vilka böcker som i år är nominerade till Augustpriset – priset som fått sitt namn efter August Strindberg och som anses vara den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

Augustpriset delas varje år ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prisutdelningen sker den 23 november.

Sex bidrag har nu nominerats till vardera kategori, och i år är miljö- och klimatfrågorna representerade i alla tre kategorier. Så här skriver juryn om några av bidragen:

Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor, Thomas Tidholm, Ordfront förlag

En av de nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

”I sin vackert formgivna, prosalyriska tankebok ställer Thomas Tidholm grundläggande frågor om människans förhållande till naturen. Är det möjligt för oss människor att återförenas och försonas med en natur som vi successivt har avskärmat oss ifrån? Med poetisk precision och klargörande enkelhet bygger Jordlöparens bok broar mellan två världar.”

Livets tunna väggar, Nina Burton, Albert Bonniers Förlag

En av de nominerade till Årets svenska fackbok

”Med snillrik grace och elegans tar Nina Burton sig an naturen och djurens språk genom att på nära håll studera de myror, bin, rävar och ekorrar som gjort hennes mormors sommarhus till sitt eget. Nyfiket lär hon sig mer om deras intelligens, samarbetsförmågor och individualitet och delar generöst med sig av sina upptäckter i denna essäsamling som påminner om att det stora finns i det lilla, och inte sällan alldeles om husknuten.”

Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl, Linda Bondestam, Berghs Förlag

En av de nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

”Mitt bottenliv erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. En utrotningshotad salamander förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar.”

***

Det är nu också klart vilka sex bidrag som har nominerats till Lilla Augustpriset – en litterär pristävling för dem mellan 16 och 20 år, vars syfte är att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Även här är miljö- och klimatfrågorna i fokus i flera av bidragen, bland annat:

Elden kom, Karla Backlund, Uppsala

”Med en prosalyrisk form tacklas klimatkrisen. Vilka konsekvenser får den? Hur känns den? Genom välvalda och skarpa scener, fin gestaltning och smarta formuleringar lyckas författaren skildra detta och klyftan som växer mellan generationer. Resultatet blir angeläget och ursinnigt.”

Frö, Moe Duke-Bergman, Stockholm

”Tänk om ett frö slår rot i min mage och börjar växa? Denna till synes barnsliga frågeställning ställs på sin spets i en dystopisk framtid där växtligheten har förädlats för att föda de evigt växande massorna. Med drivet språk och sinne för detaljer lyckas författaren sömlöst kombinera barnets växtkramp med frågor om identitet och miljöförstöring.”