”Det här skildrar hon enormt bra”

Senaste avsnittet av P1 Kultur handlar om Maja Lundes nya roman.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Natur & Kultur

Senaste avsnittet av P1 Kultur i Sveriges Radio handlar till stora delar om hur klimatkrisen beskrivs i skönlitteraturen. Särskilt fokus är på Maja Lundes nya roman Przewalskis häst (Natur & Kultur).

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är en av dem som medverkar i avsnittet. Han säger att Maja Lundes senaste bok, som delvis utspelar sig i framtiden på 2060-talet, faktiskt är väldigt realistisk:

– Vi tror ju att klimatkrisen är någonting som helt plötsligt kommer att uppträda likt en vägg framför oss och markera en skarp skillnad mellan ett nu och ett då. Så är det inte. Klimatkrisen är en pågående process som vi redan tyvärr befinner oss i. Och innan vi egentligen har märkt det, så kommer vi att vara på en plats som vi inte hade trott var möjlig för bara tjugo år sedan. Och det här tycker jag att hon skildrar enormt bra.


Läs Bokdjurets recension av Przewalskis häst: Ett steg närmare kollapsen