”Barn som förändrat världen” en av vinnarna av Adlibrispriset

Jenny Strömstedts bok blev årets barnbok (6-12 år).

Foto: Jeppe Wikström

Nu är det klart vilka böcker som tagit hem Adlibrispriset 2020.

Priset instiftades 2019, och målet är enligt Adlibris att “hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser”.

Första steget var även denna gång en nomineringslista som togs fram av en jury bestående av anställda på företaget. De har utgått från försäljning, popularitet och potential. Och detta i nio olika genrer: roman, deckare, feelgood, faktabok, kokbok, barnbok 0-6 år, barnbok 6-12 år, ungdomsbok samt debutant.

Därefter har det varit upp till allmänheten att rösta. Och nu är det alltså klart vilka som vunnit.

En av de vinnande böckerna är Barn som förändrat världen av Jenny Strömstedt, som tar hem genren: årets barnbok 6-12 år.

Boken är illustrerad av Beata Boucht och utgiven på förlaget Max Ström, som på sin hemsida skriver:

“Detta är den fantastiska boken om viljestarka, smarta och handlingskraftiga unga människor som förändrat världen. Journalisten Jenny Strömstedt berättar om 17 barn som på olika sätt gjort världen bättre. Det är till exempel Louis Braille som uppfann blindskriften, Margaret Knight som uppfann allt möjligt (och fick lov att slåss för sina patent i domstol), Liam Hannon som bredde smörgåsar åt hemlösa och Muzoon Almellehan som gick från tält till tält i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig. Och så finns här förstås Greta Thunberg som skakat om den politiska dagordningen över hela världen.”

En annan av Adlibrisprisets vinnarböcker, som också har en viss koppling till miljö, klimat och hållbarhet, är Där kräftorna sjunger av Delia Owens (Forum). Den boken blev utsedd till årets roman. Bokdjuret har tidigare skrivit om boken, då den har hyllats för sina naturskildringar och dessutom tipsats om av ingen mindre än statsminister Stefan Löfven (S).