Här är boken som statsministern rekommenderar

Har hyllats för sina naturskildringar.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stefan Löfven (S) passade enligt egen utsago på att använda mellandagarna till att läsa mer än vanligt. På Instagram skrev statsministern att han nu också har ett boktips att komma med:

Som statsminister kan man aldrig riktigt ta ledigt, men dessa dagar blir det extra mycket promenader, läsande och eldande i öppna spisen. Jag kan särskilt rekommendera boken ”Där kräftorna sjunger” av författaren Delia Owens.

Boken, som gavs ut i våras på bokförlaget Forum, har hyllats inte minst för sina naturskildringar.

Kulturnytt i P4 gav exempelvis boken en 4:a i betyg och kallade den en ”thrillerartad naturskildring om en ensam själ i samhällets utkant”.

Och i recensionen i Dagens Nyheter gick bland annat att läsa:

[D]et är i skildringen av våtmarkernas hemliga liv som den här romanen växer till något större än en eländesskildring med lyckligt slut.


Och visst ligger det något i detta. För ta bara själva titeln, som får sin förklaring på följande sätt en bit in i boken:

”Vad menar du, där kräftorna sjunger? Det bruka’ mamma också säga.” Kya mindes att mamma alltid hade uppmuntrat henne att utforska våtmarken: ”Gå så långt du kan – långt dit ut där kräftorna sjunger.”

”Det betyder långt ut i bushen, där det vilda fortfarande är vilt.”