Klimathotsskeptiker och falska nyheter – så hamnade vi här

I mars kommer boken som visar hur klimatdebatten kunnat bli så polariserad som den har blivit.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Roos & Tegnér

Bokdjuret har tidigare skrivit om vilka böcker som förlagen har på gång i vår och som man bör hålla koll efter.

Bland de första ut med sin vårkatalog för 2021 var Natur & Kultur, tätt följda av Norstedts. Sedan dess har fler kataloger tillkommit, nu bland annat från Modernista, Albert Bonniers förlag och HarperCollins.


I veckan fick vi reda på en annan bok som är på väg och som man verkligen inte får missa. Det är förlaget Roos & Tegnér som ger ut Maths Nilssons bok Spelet om klimatet – vem kan man lita på i klimatdebatten?

Maths Nilsson är till vardags kemist inom läkemedelsbranschen, men driver också en välbesökt blogg där han ofta tar sig an klimatfrågan.

När bokkontraktet var påskrivet i somras skrev Maths Nilsson bland annat så här i ett blogginlägg:

Det är en bok om klimatet men huvudfokus ligger varken på bistra framtidsprognoser eller de allra senaste rönen inom klimatforskningen. Det är mer en titt bakåt i tiden och en skildring av hur debatten kunnat bli så polariserad som den har blivit. Vad hände egentligen på vägen när till exempel politiker som Bush, Thatcher och Trump gick från att agitera för klimatåtgärder till att senare anta en rakt motsatt hållning och anse att det mest handlade om alarmism?

Det är naturligtvis inget som har hänt av sig självt, många har kämpat hårt för att få det dithän men det är långt ifrån så enkelt att oljebolagen har köpt alla som protesterar mot IPCC:s slutsatser eller att alla ”klimathotsskeptiker” skulle vara korkade och lida brist på utbildning.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av klimatfrågan och det krävs inte akademiska förkunskaper för att läsa. Det handlar visserligen om klimatdebatten men är samtidigt en skildring av hur vårt samhälle fungerar i dessa tider med falska nyheter och en utbredd misstro mot ”etablissemanget”.