”Hos oss ska man alltid kunna hitta böcker som väcker eftertanke och debattlust”

Hallå där Kristian Borg på Verbal förlag, som precis har öppnat en ny bokhandel i Stockholm.

Kristian Borg. Foto: Anders Hellberg.

På Södermalm i Stockholm, på adressen Bergsunds strand 32, har en alldeles ny bokhandel öppnat.

Bokdjuret har varit förbi och träffat Kristian Borg. Han är en av Verbal förlags ägare, och också den som håller i trådarna på Hornstulls bokhandel.

Ni slog upp portarna i lördags. Hur gick första dagen?

– Väldigt bra ändå! Det var i princip fullsmockat från 11 när vi öppnade till 22 när vi stängde. Under dagen hade vi flera samtal om olika böcker, och lokalen är ju inte mer än 40 kvadratmeter så det var många som fick vänta utanför en bra stund innan de kunde komma in.

På er hemsida går det att läsa att ni ska ha fokus på ”spetsig facklitteratur” – vad lägger du i det begreppet?

– Vi har förstås andra böcker också. Men jag vill att man hos oss alltid ska kunna hitta böcker som väcker eftertanke och böcker som väcker debattlust.

Kan du ge något exempel på en sådan bok?

Thailandssvenskarna är ett bra exempel tycker jag. Den är skriven av Joakim Medin som är journalist och som har varit över i Thailand under cover och träffat svenska män som köper sex.

Hur stor andel av böckerna här inne kommer från ert eget förlag?

– Nu kanske det är hälften. Men så kommer det inte förbli, utan vi fyller på nu med nya böcker varje dag också från andra förlag. Det var precis i början här som vi behövde fylla hyllorna med något och då har det så klart varit bra att vi har haft många egna böcker att ta av.

Hur många titlar har Verbal förlag gett ut sedan starten?

– Kanske hundra. I början var det en bok om året, men de senaste två åren har vi legat på ungefär 25 titlar per år.

Sett då till miljö- och klimatfrågorna, vad har ni att erbjuda i bokväg så här långt inne i butiken?

– En hel del tycker jag. Från Verbal har vi bland annat Staffan Laestadius (En strimma av hopp – klimatkrisen och det postfossila samhället), Birger Schlaug (Vad ska vi ha samhället till) och Ann Petifor (Så räddar vi klimatet – argument för en Green New Deal). Sen har vi mycket annat också, exempelvis Johan Rockström och Owen Gaffneys nya bok (Jorden – vår planets historia och framtid, Natur & Kultur), som för tillfället även står uppställd i skyltfönstret.

Visst har ni en ny klimatbok på gång från Verbal också, Rikard Warlenius Klimatet, tillväxten och kapitalismen. När ges den ut?

– Den skulle ha kommit nu under våren egentligen, men är lite uppskjuten. Så den kommer först i höst, innan valet. Då kommer den givetvis att finnas till försäljning här. Och vi kommer garanterat också ha samtal om boken här inne i lokalen.