Greta Thunberg samlar över 100 experter i ny klimatbok

Bland de medverkande finns forskare, författare, journalister och aktivister.

Foto: Anders Hellberg

I går blev det klart att bokförlaget Penguin i slutet av oktober ska ge ut The Climate Book – en bok där Greta Thunberg är redaktör och där strax över 100 experter av olika slag medverkar.

Tidningen The Guardian har en längre artikel om saken, och här går det att läsa följande uttalande från Greta Thunberg:

I have decided to use my platform to create a book based on the current best available science – a book that covers the climate, ecological and sustainability crises holistically. Because the climate crisis is, of course, only a symptom of a much larger sustainability crisis. My hope is that this book might be some kind of go-to source for understanding these different, closely interconnected crises.

Bland annat Johan Rockström, Alexandra Urismann Otto och Elin Anna Labba medverkar i boken. Andra bekanta namn är Amitav Ghosh, Bill McKibben, Elizabeth Kolbert, George Monbiot, Kate Raworth, Margaret Atwood, Michael Mann, Naomi Klein, Thomas Piketty, Dave Goulson och David Wallace-Wells.

Hela listan finns här (pdf).


I Sverige är det Bokförlaget Polaris som plockat hem rättigheterna till The Climate Book.

Till nyhetssajten Boktugg säger förlagets vd Jonas Axelsson:

–  Vi planerar att ge ut den samtidigt på svenska om vi lyckas få ihop en effektiv översättarstab. Allt är skrivet på engelska inklusive Gretas egna texter. Över 100 författare och det blir en bok på 500 sidor. Målsättningen är att detta är boken som ska kunna fungera som den bästa källan, både till kunskap och hopp.

Polaris har tidigare gett ut Scener ur hjärtat och Gretas resa.