”Regeringar och riksdagar har blundat så länge att de inte vet vad det är de kliver på”

Elin Anna Labba, som skrivit boken "Herrarna satte oss hit", riktar i DN hård kritik mot näringsministern efter beskedet att en bearbetningskoncession för Kallak har beviljats.

Elin Anna Labba. Foto: Hugo Thambert

I går beslutade regeringen att bevilja Beowulf Minings dotterbolag Jokkmokk Iron Mines en bearbetningskoncession för en järnmalmsgruva i Kallak.

Snabbt kom kritik från många håll, bland annat från Sametingets styrelse och Svenska Samernas Riksförbund, men också från Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Jordens vänner, samt från Amnesty och Svenska Unescorådet.

I en text i Dagens Nyheter riktar också Elin Anna Labba, författare till Herrarna satte oss hit (Norstedts), hård kritik mot beslutet:

Regeringar och riksdagar har blundat så länge att de inte vet vad det är de kliver på. Jag måste tro att de inte har någon aning om hur trasigt Sápmi är, annars framstår det här beslutet som för cyniskt.

Hon skriver vidare:

När jag skrev intervjuboken ”Herrarna satte oss hit” om Sveriges tvångsförflyttningar upplevde jag att det inte fanns någon gräns mellan historia och nutid. Jag trodde att jag skulle skriva en historisk bok, men de äldre talade som om tvångsförflyttningarna fortfarande pågick. Det förvånade mig. De nämnde vattenkraften i samma andetag som tvångsförflyttningarna. Skogsskövlingarna likaså. Jag förstod efter ett tag att varje ny exploatering påminde om flytten, för det finns inget rum i Sverige för dem att glömma och läka. Ingen som vill försonas. Erkänna skulden och gemensamt gå vidare.


Hela artikeln i Dagens Nyheter kan läsas här: Elin Anna Labba: Jag gråter när jag lyssnar på näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson