Författare uppmanar regeringen att säga nej till gruvprojektet i Kallak

Mats Jonsson, aktuell med serieromanen "När vi var samer", deltog i dag i överlämnandet av en protestlista på 70 000 namn till näringsministern.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Ordfront förlag.

Inte mindre än 70 000 människor har skrivit under ett upprop om att den svenska regeringen måste säga nej till brittiska Beowulf Mining som ansökt om tillstånd att få bryta järnmalm i Kallak.

I dag fick Sveriges näringsminister, Karl-Petter Thorwaldsson (S), ta emot namninsamlingen, något som bland annat Dagens Nyheter, SVT Nyheter, Nyhetsbyrån TT samt SR Sameradion rapporterar om.

De som överlämnade listan med namn till ministern var Daniel Holst, talman i Sametinget, Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra, samt författaren Mats Jonsson, som bland annat skrivit serieromanen När vi var samer (Ordfront förlag, 2021).

Instagram berättar Mats Jonsson själv om överlämnandet till Karl-Petter Thorwaldsson. Bland annat skriver han:

Jag ”gjorde en Nooshi” och piskade honom med de socialdemokratiska värderingar han förhoppningsvis fortfarande bär innerst inne. I sammanfattning: ”En gång var gruvorna en del av ett samhällsbygge, men nu förstör vi marker och vatten enkom för att redan rika utländska aktieägare ska bli ännu rikare.” KPT svarade med att läsa (mineral)lagen för mig. Lustigt hur dagens politiker pratar om lagar som om de vore naturlagar omöjliga att rubba, som om inte politik skulle handla om att förändra lagarna till det bättre.