Paul McCartney lyfter miljöfrågorna flera gånger i sin självbiografi

Beatles-legendaren hyllar bland annat Greta Thunberg för hennes insatser på klimatområdet.

Foto: Anders Hellberg

I november förra året gav Paul McCartney ut två tegelstenar om ungefär 400 sidor vardera, som på svenska getts titeln Texterna: Ett självporträtt – mitt liv i 154 sånger (Bonnier Fakta).

I böckerna (A-K och L-Z) berättar Paul McCartney om sitt liv och sin musik. Men det är inte det vanliga självbiografiska upplägget, utan McCartney utgår alltså ifrån 154 utvalda låtar. Kanske några för många, men med tanke på att han började spela gitarr och skriva låtar redan som 14-åring och ”sedan dess aldrig slutat” (i dag är han 79 år gammal), så finns det onekligen en hel del material att välja bland.

Tiden med The Beatles är inte helt oväntat intressantast att läsa om. Speciellt då relationen till John Lennon. Hur rena tillfälligheter gjorde att de möttes och så småningom också bildade ett band ihop (”det är ett mysterium hur det gick till”), hur de i flera år samarbetade oerhört nära (”vi respekterade verkligen varandras åsikter”), hur de så småningom gick skilda vägar (”ett riktigt lågvattenmärke där alla snackade skit om alla andra”) men där de sedan blev vänner igen, vilket skedde några år innan John Lennon blev skjuten till döds i New York 1980 (”lyckligtvis var vårt sista möte väldigt trevligt”).


Foto: Mary McCartney

Roligt för den miljö- och klimatintresserade är annars att Paul McCartney flera gånger i böckerna visar att han har ett genuint engagemang för dessa frågor.

Bland annat passar han på att hylla den svenska klimataktivisten Greta Thunberg:

Det är verkligen inspirerande att se vilket inflytande en person som Greta Thunberg har haft. Hon började med en ensam skolstrejk för klimatet och lockar i dag stora mängder unga som lyssnar när hon talar. Klimatkrisen är med rätta en enormt viktig angelägenhet för hennes generation. Så kanske, kanske börjar de där upprepade varningarna äntligen att nå fram.

McCartney skriver också en hel del om sitt intresse för att vara ute i naturen, och om att han är förtjust i att titta på fåglar. Han förklarar även varför han är vegetarian och varför han och hans döttrar en gång i tiden drog igång kampanjen Meat Free Monday.


Texterna: Ett självporträtt är rolig läsning fylld av anekdoter och annat trivia. Att boken utgår från sångerna i bokstavsordning gör att det möjligen blir lite hoppigt sett till en röd tråd att följa, och någon vidare fördjupning i något ämne blir inte heller möjligt. Men samtidigt är det ett kul grepp. Och ihop med sångtexterna samt ett rikt bildmaterial går de båda böckerna väldigt snabbt att ta sig igenom.


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Här är vi alla på den här planeten – människor och djur, – och skälet till att jag inte äter djur är att jag vill att de ska få sin chans, på samma sätt som jag fick min.
  2. Jag är medveten om att vi har ställt till det. Det blir väldigt uppenbart när haven fylls av plastskräp: det har inte hamnat där av sig självt. Att tro att klimatförändringarna är en bluff är en annan dåraktighet. Men jag hoppas att vi fortfarande kan göra något åt det för våra barn och barnbarns skull.
  3. Det här är alltså en kritik av konsumtionssamhället. Det är något som man gör som låtskrivare: man tar upp samhällsfrågor och ger sina synpunkter.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)