Alla i näringslivet borde gå kursen

Och vissa borde kanske gå den igen.

Foto: Anders Hellberg

Ett minnesvärt lågvattenmärke i svensk klimatdebatt kom 2015 i samband med att diskussionen pågick för fullt om vad Sveriges nya klimatmål skulle vara.

Över blocken gjorde alla partier utom SD till slut upp om att Sverige ska nå nettonollutsläpp senast år 2045. Men kort tid innan dess gjorde representanter från Svenskt näringsliv, LO och LRF ett försök att på DN debatt argumentera emot skärpta klimatmål. År 2050 kunde svenskarna få släppa ut åtminstone två ton per person och år menade debattörerna. Sverige kunde alltså om 35 år landa på ungefär 20 miljoner ton i utsläpp, jämfört med de 54 som vi hade det år som artikeln skrevs. Att komma ned till ”i princip noll”, ja det kunde Sverige göra först ”vid seklets slut”, enligt debattörerna, det vill säga ytterligare 50 år senare.

Kanske är det därför inte så konstigt att Jan-Olof Jacke, den nuvarande vd:n på Svenskt näringsliv, som medverkar i den nya boken Kursen – Tio lektioner för ett hållbart näringsliv (Natur & kultur), låter något besvärad när han intervjuas om arbetet som tidigare gjorts:

– När jag tillträdde för ett och ett halvt år sedan var vi ganska tysta utåt i denna fråga. Vi fick frågor som ”Varför är ni klimatmotståndare? Varför inte mer framåtlutande?” Bilden utåt matchade inte bilden inåt, så vi insåg att vi måste ha ett mer aktivt förhållningssätt som samhällsdebattör, säger Jan-Olof Jacke bland annat.


Lisen Schultz och Erica Treijs. Foto: Martin Stenmark.

Boken Kursen är i huvudsak skriven av Lisen Schultz, forskare vid Stockholm Resilience Centre. Hon var den som drog igång den verkliga kursen 2018. Det är en hållbarhetsutbildning riktad till de högsta cheferna inom det svenska näringslivet. Bakom hela upplägget står Stockholm Resilience Centre ihop med Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. (Stiftelsen grundades till minne av Lisens make Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer, som omkom i en cykelolycka i augusti 2012.)

Som medförfattare till boken finns även Erica Treijs, klimatreporter på Svenska Dagbladet. Hennes uppgift har varit att intervjua några av de cirka 50 deltagare som hittills har fått gå kursen, bland andra då alltså Jan-Olof Jacke från Svenskt näringsliv.


Utbildningens upplägg om tio träffar över två terminer har nu således gjorts om till en bok om lika många kapitel. Fokus är på näringslivets roll i omställningen, och som läsare får man följa med genom hela kurs-processen: det blir allt ifrån crash course om planetens tillstånd med Johan Rockström till diplom som ska delas ut till deltagarna.

Många roliga kommentarer från det medverkande chefs-gänget (som blir allt mer intresserade av frågorna i takt med att kursen fortskrider) höjer definitivt läsvärdet. Som Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, som förvånat konstaterar att de anställda verkligen verkar ha uppskattat att bolaget gick med i Science-based targets.

– När vi hade skickat in ansökan så ställde sig alla i personalen upp och applåderade. Så har det aldrig blivit när jag har presenterat finansiella mål.


Kvartssamtal kallas de där intervjuerna lite fyndigt för i boken. Ibland önskar man dock att författarna hade kunnat vara något hårdare mot eleverna på kursen. Kvarsittning hade kanske behövts för vissa, exempelvis för Marcus Wallenberg som slipper undan väl lätt när han intervjuas.

Ja det blir i slutändan – inte helt oväntat får nog sägas – lite för många företagsfloskler och luddiga formuleringar från de näringslivshöjdare som medverkar i boken. Kanske borde vissa faktiskt behöva gå kursen igen, för så fort något verkar bli mer konkret, då beskrivs det exempelvis som en ”symbolåtgärd” från politikernas sida, eller så argumenteras det för att en längre ”övergångsfas” behövs för det som är ohållbart och som sabbar klimatet eller miljön. För att ta två exempel på att polletten inte riktigt verkar ha trillat ned ännu.

De båda författarna gör dock ett alldeles utmärkt jobb. Boken är lätt att ta sig igenom trots mycket fakta, den är garanterat intressant att läsa även för andra än näringslivets företrädare, och den fångar bra alla de utmaningar och möjligheter som vi tillsammans har framför oss under de kommande åren.


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Utgå från det som engagerar dig, det du är bra på, och det du kan påverka.
  2. Inte sällan är det ett kostsamt misstag i bolagets historia som flyttat hållbarhet högst upp på agendan.
  3. Och även om arbetet inte alltid går som en dans, så är det den metaforen som ligger Svante Axelsson närmast om hjärtat. Han kallar klimatomställningen för en tango, där näringslivet och politiken måste gå i takt.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)