”Mörkermanifestet” ges ut i fler länder

Intresset för kvalificerad svensk sakprosa är stort, menar förlaget Natur & kultur.

Johan Eklöf. Foto: Frida Winter.

Nyligen meddelade Natur & kultur att rättigheterna till Johan Eklöfs Mörkermanifestet har sålts till flera länder, bland andra USA, Storbritannien och Tyskland.

– Intresset för kvalificerad svensk sakprosa är stort, särskilt där vetenskapligt förankrade skribenter kan ge läsaren oväntade kunskapsdjup, säger Lena Forssén, förläggare för populärvetenskap på Natur & kultur, i ett pressmeddelande.

Mörkermanifestet – Om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm gavs ut i Sverige i oktober förra året och möttes då av många positiva recensioner. Författaren Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främsta experter på fladdermöss. I boken beskriver han hur de av människan skapade ljusföroreningarna har lett till en rad miljö- och hälsorelaterade problem.