”Furan” nominerad till Augustpriset

Bröderna Grimm möter Tyst vår, enligt juryn.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Rabén & Sjögren.

Under tisdagskvällen blev det klart vilka 18 böcker som är nominerade till Augustpriset – priset som fått sitt namn efter August Strindberg och som anses vara den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

Augustpriset delas varje år ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Sex bidrag har nu alltså nominerats till vardera kategori, och i år är miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågorna representerade framför allt i barn- och ungdomsklassen med Lisen Adbåges bok Furan (Rabén & Sjögren).

Så här skriver juryn om boken:

Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Prisutdelningen sker i år den 22 november och prissumman för vinnaren i varje kategori är 100 000 kronor.