Författaren till ”Gretas resa” prisas för sin journalistik

Aftonbladets nyinrättade Klimatjournalistpris gick i år till Alexandra Urisman Otto, reporter på Dagens Nyheter.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet

Tidigare i år meddelade Aftonbladet att man instiftat ett klimatjournalistpris. Detta ”för att uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna”.

I dag blev det klart att den första att få motta klimatjournalistpriset (som förutom äran består av 25 000 sek) är Alexandra Urisman Otto, reporter på Dagens Nyheter. Hon får priset efter sina artiklar om de svenska klimatmålen.

(Läs Aftonbladets intervju med henne här.)

Alexandra Urisman Otto är även bokaktuell. Ihop med DN-fotografen Roger Turesson ligger hon bakom boken Gretas resa (Bokförlaget Polaris), som släpptes i augusti i år, i samband med treårsdagen av Greta Thunbergs skolstrejksstart.