Flera författare med i nystartade Klimatalliansen

Nätverket vill att Sveriges ska öka tempot i klimatarbetet, detta genom "modigt ledarskap, djärva reformer och nytänkande".

Foto: Anders Hellberg

I dag lanserades Klimatalliansen, ett brett nätverk av engagerade personer som framöver kommer att driva 15 krav (pdf) gentemot politiker, företagsledare och andra beslutsfattare.

Kraven handlar bland annat om skärpta klimatmål för Sverige, om stora satsningar på havsbaserad vindkraft och om att göra finansmarknaden grön.

”Alla som stödjer Klimatalliansens plattform är välkomna att ansluta sig” står det att läsa på hemsidan. Och på DN debatt skriver i dag 15 undertecknare:

Klimatkrisen innebär på många sätt en existentiell utmaning! Därför är det hög tid att skapa en allians över åsiktsgränser, trosbekännelser och språkbarriärer. Klimat­frågan får inte reduceras till en höger- eller vänster­fråga. Det är akut bråttom och våra krav och åtgärder måste vara skarpa och långtgående; det som hittills åstadkommits av regeringar världen över är klart otillräckligt.


Flera författare finns med bland dem som undertecknat debattartikeln, exempelvis:

Anders Wijkman, som bland annat skrivit Come On! Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet.

Parul Sharma, aktuell med Din Agenda 2030: Så bidrar du till en hållbar planet.

Stefan Edman, som förra året kom med Bråttom men inte kört: frågor och svar om klimatet.

Sasja Beslik, som precis har gett ut en engelsk version av Guld och gröna skogar: investera klimatsmart och bli rik.

Mats Söderlund, som fått stor uppmärksamhet för trilogin Ättlingarna.


Under en pressträff på måndagsmorgonen sa Gudrun Schyman, en annan av undertecknarna, så här om Klimatalliansens fortsatta arbete:

– Nu kommer vi ge oss in i debatten på olika sätt.

Enligt Gudrun Schyman kommer mycket handla om möten:

– Jag tror ju inte att man gör stora samhällsförändringar genom att trycka på like-knappen. Utan jag tror att vi, precis som i folkbildningens tidiga skede, behöver ses, och att vi behöver se varandra i ögonen.