Boken minst lika bra som Netflix-filmen

Johan Rockström och Owen Gaffney samlar på ett snyggt sätt ihop forskningen kring var vi står i dag, och vad vi behöver göra under de kommande åren.

Foto: Anders Hellberg

För åtta år sedan hamnade dåvarande utrikesminister Carl Bildt i diskussion med en miljöpartist i EU-nämnden kring huruvida fossilgas på sikt var hållbart eller inte. Han sa bland annat så här:

– Om man ersätter kol med gas halverar vi utsläppen. Då kan Bodil Ceballos säga att det inte är hållbart eftersom det kommer att bli annorlunda om 50 år. Ja, om 50 år är vi alla döda. Då kommer man säkert att hitta på någonting nytt.

Det där citatet var det många som både skrattade åt och retade sig på. För hur schysst var det egentligen av vuxenvärlden att lämna ifrån sig klimatproblematiken till kommande generationer på det sätt som Carl Bildt nu gjorde?

Ja det hela påminde lite om den där giffen ni vet:


På senare år verkar dock Carl Bildt ha insett både allvaret och brådskan som mänskligheten nu står inför. I sin bok från 2019, Den nya oredans tid (Albert Boniers förlag), återkommer Bildt flera gånger till klimatfrågan, och han skriver bland annat:

[D]e mest oroande studierna har skisserat möjligheten av en ”Hothouse Earth” där vi rasar i väg mot så påtagligt höga temperaturer att de på sikt till och med kan äventyra själva förutsättningarna för liv på vår jord.

Att bromsa och vända utvecklingen är av yttersta nödvändighet.

Den där med ”Hothouse Earth” som Bildt nämner, det dök upp i en forskarartikel sommaren 2018, och bakom studien stod bland annat den svenska forskaren Johan Rockström, i dag chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, nere i Tyskland.

The paper struck a nerve and went on to become the biggest climate science story of the year.

Så förklarar Rockström det hela i sin nya bok Breaking Boundaries – The Science of Our Planet (DK), som han skrivit ihop med forskarkollegan Owen Gaffney.

Och kanske är det därför inte särskilt konstigt att den där artikeln till slut också lästes av Carl Bildt.


Breaking Boundaries släpptes nu i maj, ihop med en sevärd dokumentärfilm med samma namn på Netflix.

Boken är en hyggligt lättöverskådlig sammanfattning av forskningsläget sett till hur människan just nu påverkar planeten. Här framgår med all önskvärd tydlighet att vi alltså inte kan lämna till framtida generationer att komma tillrätta med sådant som klimatförändringar eller förlust av biologisk mångfald. Rockström och Gaffney sammanfattar det hela så här:

Humanity simply must become good stewards of Earth or we will not be around for very long. Our decisions in the next ten years will influence the next ten millennia.


Det är genomgående rätt deppig läsning som väntar den som väljer att ta sig an boken. Kanske är det också lite väl mycket information som författarna har velat trycka in. Siffror i form av årtal, grader, ton och procent är det så att säga ingen brist på.

Intressantast är ändå slutet. Rockström och Gaffney listar här fyra olika tröskeleffekter som just nu ser ut att sammanstråla. Men för en gångs skull rör det sig om fyra positiva sådana.

Tröskeleffekter (tipping points), handlar om en sorts brytpunkter. Alltså att en tröskel till slut överträds och att plötsliga och irreversibla förändringar sker.

Med stigande temperaturer kan exempelvis permafrosten börja tina, varpå växthusgaser frigörs från den frysta jorden, något som i sin tur leder till ännu varmare temperaturer och att permafrosten tinar ännu snabbare, vilket blir till en ond spiral som vi människor till slut inte kan få någon kontroll över.

Rockström och Gaffney skriver förstås en hel del om detta i boken – det finns nämligen extremt läskiga tröskeleffekter sammankopplade med allt från Amazonas regnskogar till Grönlands istäcken. Och de påverkar dessutom alla varandra, likt dominobrickor. Så faller en, faller förmodligen flera.

Men i slutet av boken påpekar alltså författarna att det också finns fyra tröskeleffekter som just nu verkar samspela på ett positivt sätt: här handlar det om samhälleliga, politiska, ekonomiska och tekniska tröskeleffekter.

Exempelvis: miljontals unga har börjat ta sig ut på gatorna för att skolstrejka och kräva handling av de vuxna; politiker i land efter land har beslutat om nya och tuffare klimatmål; kostnaden för förnybar energi så som sol- och vindkraft har minskat drastiskt; och tekniska landvinningar har skapat helt nya möjligheter att ställa om våra samhällen till att bli mer hållbara.

Ja det har onekligen hänt en hel del i världen sedan det där EU-nämndsmötet som Carl Bildt gick på för åtta år sedan. De kommande åtta åren lär knappast bli mindre intressanta.


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Dear reader, whichever generation you belong to – Boomer, Generation X, Millennial, or generation Z – Earth’s life support system is destabilizing on our Earth watch. What happens next is dependent upon how we act.
  2. Even before the pandemic and its impact of travel, the Swedish phrase flygskam or ”flight shame” had taken off, not only in Sweden but also across Europe, resulting in a real drop in the number of flights from Swedish airports.
  3. Future historians will look at the moment when schoolchildren abandoned their studies to strike for their future – the Fridays For Future movement – as evidence of a deep societal rift opening up.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)