Greta Thunberg trippelt bokaktuell

I dag släppte Penguin Classics hennes tal på nytt, detta som en del i den nya serien "Green Ideas".

Tre boksläpp på inte ens två veckor. Den svenska klimataktivisten är just nu trippelt bokaktuell.

Först ut, förra fredagen, var Gretas resa (av DN-journalisterna Alexandra Urisman Otto och Roger Turesson), följt några dagar senare av Er tystnad är nästan värst av allt (av undertecknad här på Bokdjuret).

I dag var det så dags för Penguin Classics att släppa en ny utgåva av Greta Thunbergs No One Is Too Small to Make a Difference, som innehåller flera av hennes mest hyllade tal.

Boken ingår i Penguin Classics nya serie Green Ideas. Förlaget har här samlat 20 böcker skrivna av vad man menar är 20 visionära tänkare.

Texterna – som på ett eller annat sätt alla har haft en stor betydelse för miljö- och klimatdebatten i världen – har alltså getts ut tidigare, och vissa har även kortats ned för att passa bokseriens upplägg. Greta Thunberg, i dag 18 år, är enda svensken som finns med.

The Guardian skriver att idén till Green Ideas-projektet kom efter att Penguin publicerat Greta Thunbergs bok för två år sedan.

The publisher came up with the idea for the series in the wake of publication of Thunberg’s No One Is Too Small to Make a Difference. “Greta had raised the temperature of the global conversation – suddenly we were talking about a crisis rather than just climate ‘change’ – and there was a clear and growing hunger for more environmental ideas,” said editor Chloe Currens.

Foto: Penguin