Klimatet het fråga på årets Bokmässa

I dag släpptes programmet till mässan som hålls mellan den 23 och 26 september.

Foto: Bokmässan / Flickr

Om ganska precis en månad är det dags för årets Bokmässa. Denna gång blir det enligt arrangörerna en ”corona-anpassad hybridmässa”, det vill säga dels för ett begränsat antal mässbesökare i Göteborg, dels på Bokmässan Play där allting kommer att streamas.

I dag offentliggjordes också programmet (pdf), och sett till miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågorna så finns det en hel del att hålla ögonen på. Nedan är några av de intressantaste programpunkterna:

Torsdag 23 september:

 • 10.00–10.20 Om tiden och vattnet – en berättelse om vår framtid. Andri Snaer Magnason och Sara Wrige i ett samtal om klimatförändringar.
 • 10.15–10.45 Klimatlyft din skola. Frida Berry Eklund, verksamhetsledare Våra barns klimat och författare till Prata med barn om klimatet, visar hur du som skolledare kan verka för att skolan ska kunna möta elevers frågor, känslor och engagemang för klimatet på ett bra sätt.

Fredag 24 september:

 • 12.30–12.50 Klimat och moral. Hur ska vi leva för att minska klimatkrisens effekter och undvika total klimatkollaps? Magnus Linton samtalar med Sven Milltoft.

Lördag 25 september:

 • 12.30–13.00 Middagskompassen. För att nå klimatmålen och öka den biologiska mångfalden spelar jordbruk, matsvinn och vårt beteende kring mat en stor roll. Middagskompassen är en klimatsmart kokbok av Zeina Mourtada och Paul Svensson med inspirerande recept som förändrar världen – en måltid i taget.

Söndag 26 september:

 • 10.30–11.00 Portionen under tian: äta ute. Att äta ute är också ett sätt att umgås med naturen, eller med sina egna tankar. Hanna Olvenmark samtalar om detta med Alexandra Zazzi, samtidigt som hon tillagar ett recept ur boken.
 • 12.00–12.30 Framtidens klimat. Jens Liljestrand och Maja Lunde möts i ett samtal om klimatet och livet i framtiden.
 • 15.00–15.30 Det våras för gröna vågen. I Karin Janssons Möjlighet till självhushållning följer vi Örebroparet som tar pick och pack och flyttar ut på landet för att prova på livet som självförsörjande.
 • 15.30–16.00 Jord och odling – klimatsmarta tips för hemmaodlaren. Bella Lindes Odla utan spade: Lättskött & klimatsmart köksträdgård är den första guiden på svenska till no dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som revolutionerar trädgårdsvärlden. I Jord blandar Liselott Roll fakta med praktiska tips till hemmaodlare.
 • 16.15–16.45 Hur ska vi leva när allt står på spel? I snart ett halvt sekel har journalisten Henrik Ekman bevakat miljöområdet. Hans bok Naturen vi ärvde är en miljöresa som startar när Rachel Carson öppnade världens ögon med Tyst vår 1962.

Förinspelat:

 • Nordirlands Greta Thunberg Dara McAnulty samtalar med Björn Wiman om sitt engagemang för miljön och sin bok En ung naturälskares dagbok, som vunnit många priser i Storbritannien.
 • På katastrofens rand Den hyllade indiske författaren Amitav Ghosh samtalar med Helena Thorfin om sina aktuella böcker, om kollektiv förnekelse och om att gestalta klimatförändringarna skönlitterärt.
 • Mänskliga utmaningar i en ny tidsålder. I sin nya bok Under en vit himmel undersöker Elizabeth Kolbert den nya värld vi håller på att skapa under antropocen. Ett samtal om de utmaningar människan och planeten står inför.