Ordfront förlag ger ut bok om Greta Thunbergs skolstrejk

Riktar sig till både unga och vuxna.

Global Strike For Future, Stockholm 15 mars 2019. Foto: Anders Hellberg

I augusti ger Ordfront förlag ut boken: ”Er tystnad är nästan värst av allt” Berättelsen om en tonåring som startade en världsrörelse.

Boken handlar om Greta Thunberg och hennes skolstrejk för klimatet, med fokus främst på de tre första veckorna, det vill säga 20 augusti till 7 september 2018.

Det är Bokdjurets grundare, Anders Hellberg, som både skrivit texten och tagit de drygt 70 bilder som finns med.


Titeln är hämtad från en ledarartikel i tidningen Dagens ETC den 6 september, vilket vid tillfället alltså var den näst sista skolstrejksdagen. Det var en artikel som då 15-åriga Greta Thunberg själv fått skriva i egenskap av gästledarskribent, och bland annat lät det så här:

Det här är ett rop på hjälp.

Till alla tidningar som fortfarande aldrig skriver och rapporterar om klimatet trots att ni sa att klimatet var ”vår tids ödesfråga” när skogarna brann i somras.

Till er som aldrig behandlat krisen som en kris.

Till alla influencers som står upp för allting utom klimatet och miljön.

Till alla politiska partier som låtsas att ni tar klimatfrågan på allvar.

Till alla politiker som hånar oss på sociala medier och hänger ut mig i drev där jag bland mycket annat kallas utvecklingsstörd, horunge och terrorist.

Till alla ni som varje dag väljer att titta bort för att ni verkar vara mer rädda för omställningen som ska förhindra en klimatkatastrof än själva klimatkatastrofen i sig.

Er tystnad är nästan värst av allt.


Boken ges ut med Gretas Thunbergs godkännande. Tanken är också att hälften av alla författarintäkter som följer kommer att gå till The Greta Thunberg Foundation.

Den andra hälften kommer att gå hit till Bokdjuret, något som förstås öppnar för ännu mer rapportering framöver om böcker som tar sig an miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågorna – exempelvis genom inköp av frilansartiklar.

Men det öppnar också för möjligheten att kunna erbjuda skolor och bibliotek runt om i landet en föreläsning om de ämnen som ”Er tystnad är nästan värst av allt” tar upp, detta under hösten 2021 och våren 2022. Det är dock något vi får återkomma till längre fram i processen.