Reportagebok om Greta Thunberg ges ut i augusti

Då är det också tre år sedan skolstrejken för klimatet inleddes.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Polaris (skärmdump från höstkatalogen)

På morgonen den 20 augusti 2018 satte sig 15-åriga Greta Thunberg utanför riksdagshuset i Stockholm med en egenmålad skylt och ett gäng uppkopierade flygblad i A4-storlek. Det var starten på hennes skolstrejk för klimatet – som snart blev en världsnyhet.

Tre år senare – på dagen – släpps reportageboken Gretas resa (Polaris).

Alexandra Urisman Otto och Roger Turesson. Foto: Polaris

Det är reportern Alexandra Urisman Otto och fotografen Roger Turesson som för Dagens Nyheters räkning följde Greta Thunberg på några av hennes resor genom Europa och USA, och som nu alltså i bokform kommer med både nyskrivet textmaterial och tidigare opublicerade bilder.

Att det förutom DN-reportagen också skulle bli en bok av det hela blev en nyhet redan för ett år sedan. Tanken var då att Gretas resa skulle ges ut några månader senare på hösten. Men förseningar gjorde att lanseringen sköts på obestämd framtid. Nu har dock Polaris gjort klart på sin hemsida att boken släpps den 20 augusti, och i dag kom också förlagets höstkatalog där boken finns med.