Att ta hand om jorden är att ta hand om jorden

Är det nu därför dags att lägga spaden på hyllan?

Foto: Anders Hellberg

Under den här perioden på året så kliar det i fingrarna hos många odlare. Man vill ju ut!

Ut och klippa, rensa, kratta, krafsa, plantera och gräva.

Men i stället så får man nu vara inomhus och pilla med en massa pyttesmå frön som ska ner i en handfull med jord i små små pluggbrätten. Och därefter måste man vänta, vänta, vänta.

Något som gör livet lite lättare under dessa fortfarande för kalla månader är att passa på att läsa odlingsböcker.

Det brukar alltid komma ett gäng nya böcker så här på vårkanten. Och det är förstås helt rätt tänkt av förlagen. För det är ju nu man vill ha inspiration! Det är nu man också behöver friska upp minnet. Och det är nu man även vill få smarta råd och tips, ja helt enkelt lära sig lite nya odlingstricks, som man sedan – om bara några veckor – kan gå ut och omsätta i praktiken.


Journalisten och författaren Bella Linde och fotografen Lena Granefelt är just nu dubbelt bokaktuella. Dels med en nyutgåva av boken Rätt ur jorden: handbok i självhushållning, som bland annat innehåller ett nyskrivet avsnitt om biokol. Dels med den nya boken Odla utan spade: lättskött & klimatsmart köksträdgård (båda utgivna på Ordfront förlag).

Den senare är en lagom faktaspäckad bok som innehåller lite av allt, och som därför är en bra start för den som snabbt vill komma in i rätt sorts tänk nu när odlingssäsongen drar allt närmare. För hur bygger man egentligen upp en odlingsbädd? Vilka grönsaker är lätta att odla, vilka sorter är goda och när ska plantorna ner i marken? Vad finns det för effektiva sätt att bli av med ovälkomna skadedjur? Och hur var det nu igen som en kompost skulle skötas om?

Allt det där får man svar på.

Det som samtidigt skiljer boken från andra odlingsböcker är att själva huvudtemat, precis som titeln antyder, handlar om fördelarna som följer av att inte använda sig av någon spade i det här arbetet.

No dig som den engelska rörelsen kallas. På svenska: grävfri odling eller täckodling.

Tricket är helt enkelt att inte rumstera om i jorden. Samtidigt ska man hela tiden tillföra nytt mullmaterial som jorden kan täckas med så att den aldrig ligger naken.

Av detta följer alltså en väldans massa fördelar enligt författarna, som läsaren av boken också snabbt får reda på vilka de är. Men utan att avslöja för mycket så är det här ett både miljösmart och klimatsmart sätt att odla på. Så att ta hand om jorden kan man säga är också ett bra sätt att ta hand om jorden på (alltså den stora).

Ja det är onekligen en ganska stark argumentation för sin sak som Bella Linde och Lena Granefelt för fram i boken. Och med tanke på att föregångaren Rätt ur jorden hittills har sålt i nästan 25 000 exemplar kan man tänka sig att denna bok kommer få både en och annan odlare här hemma i Sverige att i år lägga spaden på hyllan och i stället pröva på denna grävfria odlingsteknik. Det blir faktiskt spännande att se om detta blir en ny trend.


Som läsupplevelse håller Odla utan spade en bra och jämn nivå. Vissa delar, framför allt i mitten, är kanske lite hackiga och stolpiga på grund av många olika listor och faktarutor. Och stundtals blir det också lite skolbokskänsla över det hela – inte minst när det ska redogöras för olika näringsämnen och dess funktioner. Men hela boken är på 200 sidor, så det går ändå snabbt att ta sig igenom de kapitel som känns mer svårtillgängliga.

Många av bilderna är samtidigt vackra att stanna upp vid och titta på. De bidrar helt klart till den där inspirationen och till det där längtandet efter varmare väder. För snart är det ju dags! Snart kan man äntligen bege sig ut och börja klippa, rensa, kratta, krafsa, plantera och grä… nej just det. För många (inklusive undertecknad) kommer det nog ändå behövas en del tid för att vänja sig av med den där himla spaden.

Foton: Lena Granefelt

Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Odlare pratar ofta om att odla växter, men ju mer du odlar desto mer blir du varse att det är jorden och dess invånare du ska gulla med.
  2. Kompost kallas ofta för trädgårdens guld.
  3. På senare tid har grönsaksodling börjat gå hand i hand med odling av blommor. Det har förstås med den akuta pollineringskrisen att göra, alltså det faktum att en tredjedel av den mat vi äter, oavsett om vi odlar den själva eller om den produceras inom industrin, är beroende av insektspollinering.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)