Oväntad hyllning av Klimatpolitiska rådets nya rapport: ”Lite som att läsa en deckare”

Så hur spännande är då rapporten? Bokdjuret tog sig en titt.

Foto: Anders Hellberg

I går presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga granskning av regeringens samlade politik (pdf).

Det hela skedde i form av ett fyra timmar långt livesänt webbseminarium (som helt klart är värt att titta på!).

En som var inbjuden att kommentera rapporten var ekonomen Klas Eklund, som bland annat skrivit böckerna Vår ekonomi och Vårt klimat. Eklund öppnade med att säga att han tyckte rapporten ”är välskriven och mycket spännande” och att den ”lite grann är som att läsa en deckare”.

En annan av de inbjudna, Nina Ekelund från Hagainitiativet, hängde på, och sa att hon höll med om att rapporten ”är en Stieg Larsson-variant på klimatsidan, väl värd att läsa för alla”.


Onekligen två ganska oväntade kommentarer sett till sammanhanget.

Men kanske ligger det ändå något i detta.

För här finns ju trots allt många av de vanligaste ingredienserna i en deckare: samhällskritik (en regering och riksdag som inte agerar tillräckligt kraftfullt) en klocka som tickar ner (år 2045), en uppgift som ter sig närmast omöjlig att lösa (nå nettonollutsläpp innan dess), ett pussel som inte verkar vilja gå ihop (vem ska egentligen ta sig an jobbet och vem ska betala för alltihopa?), skurkar som samtidigt sätter käppar i hjulet och försvårar arbetet (fossilindustrin, med flera) samt dessvärre också en massa död och elände (som följer i klimatkrisens spår runt om i världen).

Och ja, forskarna i Klimatpolitiska rådet får väl här snarast ses lite som hjältarna i historien. För med sin rapport har de så klart en massa smarta idéer (rekommendationer till regeringen) om hur det hela ska kunna lösas.


En av de synpunkter som lyfts fram i rapporten – och som nog kan vara av intresse för Bokdjurets läsare att ha koll på – är att Klimatpolitiska rådet efterfrågar ett ”kunskapslyft för klimatet”. Det här är viktigt, menar forskarna i rådet, inte minst eftersom vi som samhälle måste ha människor med rätt kompetenser ute på arbetsmarknaden framöver om klimatomställningen ska kunna lyckas.

Men det handlar även om, skriver rådet vidare, att ”bättre kunskap om klimatomställningens villkor och möjligheter underlättar genomförandet av en politik som kan nå klimatmålen”.

Rådet vill därför bland annat se ”reformer i hela utbildningssystemet – från grundskola till universitet” och man efterfrågar också en ”allmän nationell kompetenshöjning”.


En sådan allmän nationell kompetenshöjning underlättas givetvis av att Klimatpolitiska rådet även fortsättningsvis skriver rapporter som är lika spännande att läsa som en deckare.

Men kanske ökar chanserna ännu mer att lyckas med klimatomställningen, om man i stället vänder på det. Det vill säga ser till så att fler deckarförfattare tar sig an klimatkrisen. För det där gänget når ju ut till hundratusentals svenskar varje år med sina böcker. För att inte tala om deras internationella genomslagskraft.

Ja det här skulle mycket väl kunna bli en helt ny genre. En ny exportvara.

Det svenska deckarundret, 2.0.

Swedish Crimate.