Bilen, biffen, bostaden, beachen, byxan, butiken, börsen och Borg – därför är det så svårt att leva klimatsmart

Kul grepp av Jennifer Berglund att skriva en feelgood-roman om ett tungt ämne.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Saga Egmont.

Hur sjutton ska man egentligen leva sitt liv om man vill leva miljö- och klimatsmart?

Den där frågan dyker upp då och då i debatten.

Exempelvis 2005 kom regeringens utredare Stefan Edman med en rapport som fick stor uppmärksamhet: Bilen, biffen, bostaden (pdf), där han tittade på vad i våra vardagliga liv som har störst negativ påverkan.

Den där allitterationen – att allt började på bokstaven B – har sedan fortsatt att användas på sina håll.

Beachen har av vissa lagts till för att fånga in alla nöjesflygresor som görs till varmare länder.

Byxan är ett annat exempel, tänkt att få med påverkan som följer när vi köper nya kläder och skor.

Butiken är ytterligare en variant, som handlar om konsumtionen av prylar.

Börsen har också tillkommit, för att visa hur våra sparade pengar ofta kan vara placerade i ohållbar verksamhet och därmed bidra exempelvis till fossilutvinning eller regnskogsskövling på andra sidan jordklotet.

Ja, och under Alliansens tid vid makten 2006–2014 var det många som lite skämtsamt också menade att finansdepartementet och Anders Borg var ett av de största hindren för en grön omställning, vilket alltså var tänkt att påminna om att även frågan om hur man röstar politiskt är viktig ur miljö- och klimatsynpunkt.


En som insett hur svårt det ändå är att som självutnämnd miljövän verkligen leva som man lär är Jennifer Berglund, 29-årig barnmorska och Uppsalabo som skrivit boken Klimatsmart och fullkomligt förvirrad (Saga Egmont, finns som ljudbok och e-bok).

”Feelgood om klimatångest” var Aftonbladets rubrik när de nyligen intervjuade Jennifer Berglund om boken. Och det där var verkligen en passande beskrivning. För här finns utan tvekan alla de där ingredienserna av feelgood-romanens kärlekstrubbel, dråpliga situationer och humoristiska inslag. Men genom att slänga in klimatfrågan i handlingen så blir det ändå lite mer djup på det hela än vad man annars kanske är van vid i de här sammanhangen.

Historien kretsar kring huvudkaraktären Frida som precis insett hur illa ställt det är med planeten. Hon går med i Klimathjältarna för att lära sig mer om alla de här frågorna (en Facebookgrupp som liknar Klimatklubben). Men hon gör sedan det klassiska misstaget att nästan bara suga in de delar av diskussionerna som passar hennes egen nuvarande livsstil. På så sätt hamnar hennes fokus ofta helt fel. I stället för att ta sig an det som verkligen skulle göra skillnad blir det små och ganska meningslösa åtgärder – som att byta till en tandborste i bambu, eller fortsätta shoppa loss vad gäller kläder, med hemexpressleverans och allt, men då med skillnaden att plaggen som köps är i miljömässigt lite mer hållbara material än tidigare. (Det hela påminner om den där Kellerman-strippen där Rocky åker i sin överdrivet stora bil genom tre rutor för att i sista rutan fråga i matbutiken om tomaterna är ekologiska.)

Men några saker gör Frida ändå rätt. Det blir semester hemma i Sverige under sommarens fyra veckors ledighet, detta på grund av att hon bestämt sig för att ta ett flygfritt år. Och det är ju när hon åker iväg på den där hemestern – till en äldre dam som bor i ett litet hus på landsbygden och som vill hyra ut sitt gästrum – som historien så att säga börjar.


Jennifer Berglund har med Klimatsmart och fullkomligt förvirrad tagit ett kul grepp om en svår fråga. Historien och persongalleriet hade förstås gått att utveckla mer. För att vara en ”daytraider och ekonomikonsult” är exempelvis huvudpersonen inte direkt jättekunnig eller särskilt engagerad vad gäller det området. Men detta är trots allt en debutroman på bara 163 sidor, så det där kommer säkert att kunna finslipas i kommande böcker.


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Vad jag måste göra känns ganska självklart. Jag ska bli miljömedveten. Kanske till och med rädda hela jordklotet och dess befolkning med min medvetenhet.
  2. Nu känns det lekande lätt att cykla och jag kan inte förstå varför jag låtit min cykel stå oanvänd i flera år. Att cykla är ju frihet.
  3. Jag sammanfattar kort mitt nya miljöintresse och är noga med att inte nämna något om isbjörnarna. Jag vill inte riskera att det här samtalet också helt ska domineras av isbjörnarnas tragedi.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)