En hyllning till alla nollor och nördar

Kul och inspirerande om vägarna in i forskningens värld.

Foto: Anders Hellberg

Det finns en rolig sekvens när den världsberömda forskaren Hans Rosling medverkade i Skavlan på SVT för några år sedan.

Rosling berättar här hur han en gång på World Economic Forum i Davos försökte komma i kontakt med Bill Gates, som också fanns på plats. Inte oväntat var dock den amerikanske miljardären och filantropen hela tiden omringad och uppvaktad av en massa andra människor.

– Men då slog det mig, att nu vet jag, så jag ropade: Bill, I need help, but I don´t need money.

Ja det där gjorde förstås susen.

I intervjun med Skavlan säger Hans Rosling att han anser att Bill Gates är något av en ”nörd”. Och kanske var just detta en bidragande orsak till att de båda fick en så god kontakt. Rosling brukade nämligen själv säga under sina presentationer:

– You see, I was a study nerd, I loved statistics from a young age.


Inte oväntat är Hans Rosling också med på ett hörn i den nya boken Forskardrömmar: berättelser för nyfikna barn (Fri tanke).

Det är Sveriges unga akademi som ligger bakom bokprojektet, som riktar sig till barn i 9–12 års ålder, och som syftar till att fler barn ska få upp ögonen för den vetenskapliga världen.


I Forskardrömmar presenteras 60 olika forskare som alla på ett eller annat sätt har varit verksamma i Sverige. Vissa av dem är döda (som Hans Rosling som dog 2017), men de allra flesta lever och arbetar i dag, om än inte alltid i just Sverige.

Var och en av forskarna får i boken ett helt uppslag var, med en sida text och en sida rätt fritt tolkad porträttbild (ett tiotal illustratörer medverkar i boken, med Emilia Dziubak som det mest lysande exemplet). Så det är en lättläst och ofta vacker bok att ta sig igenom. Men det går också bra (om man nu skulle råka tappa läslusten) att enkelt hoppa fram och tillbaka tills man hittar någon person som verkar lite extra spännande.

Det riktigt smarta greppet med boken är dock att texterna inte i första hand kretsar kring själva forskningen. I stället handlar det om de här personernas barndom, och vilka vägar i livet de tog för att så småningom hamna i den akademiska världen.

Och det här är både kul och inspirerande att läsa, även för en vuxen person. För det är verkligen en hyllning till alla nollor och nördar där ute – de som inte alltid kände att de passade in under skolåren, men som ändå till slut lyckades hitta rätt i livet och som nu får ägna dagarna åt det de verkligen brinner för.

  • Här finns exempelvis ett barn med dyslexi som förstås avskydde högläsning i klassen eftersom bokstäverna bara hoppade omkring.
  • Här finns ett barn som ville hänga på biblioteket trots att det inte ansågs coolt av övriga klasskompisarna.
  • Här finns ett barn som mest gillade att läsa serietidningar.
  • Här finns ett barn som var intresserad av djur och växter mer än någonting annat.
  • Här finns ett barn som kom ihåg i princip allt.
  • Här finns ett barn som skruvade sönder alla apparater hemma för att förstå hur de fungerade.
  • Här finns ett barn som hade extremt lätt för andra språk.
  • Här finns ett barn som skapade ett kemilaboratorium i källaren.
  • Här finns ett barn som ansågs vara en plugghäst och därför fick stryk av de andra barnen i klassen.

Det de här 60 väldigt olika personerna ändå verkar ha haft gemensamt i tidig ålder är en sprudlande nyfikenhet, en livlig fantasi och ett sug efter att få veta mer om det som de var intresserade av.

Och så verkar de alla ha haft en inställning av att kämpa på, trots motgångar.

Eller som Hans Rosling sa i boken Hur jag lärde mig förstå världen (Natur & Kultur), vilket väl någonstans skulle kunna sägas sammanfatta det hela:

»Det är aldrig för sent att ge upp, så det kan vi lika gärna göra någon annan gång.«


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Om du är intresserad av något, så är det intressant.
  2. Tänk att man kan ha som jobb att försöka förstå världen! Och komma på nya saker som gör den ännu bättre.
  3. Gör det du tycker om, oavsett vilken riktning det tar dig.

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)