Bill Gates nya bok sågas av Bill McKibben

Den amerikanske företagsledaren och mångmiljardären har exempelvis helt missförstått divesteringsrörelsens mål.

Foton: Bill Gates, privat, samt Nancie Battaglia

Recensionerna av Bill Gates nya bok har nu börjat trilla in runt om i världen.

En av de mer läsvärda kan hittas i The New York Times. Här skriver författaren och klimataktivisten Bill McKibben att det finns en lång rad problem med Bill Gates sätt att ta sig an klimatfrågan.

I boken, som på svenska har titeln Så undviker vi klimatkatastrofen: lösningarna vi har och genombrotten vi behöver (Albert Bonniers Förlag), är Bill Gates nämligen ofta helt fel ute, menar Bill McKibben, om allt från hur snabbt omställningen till förnybart faktiskt går, till hur politiken på det här området i praktiken fungerar.

Och när det kommer till frågan om divestering – en fråga som lyfts i början av boken och som ju är något av Bill McKibbens specialitet då det var han som mer eller mindre drog igång den globala divesteringsrörelsen – så skriver Bill KcKibben så här i sin recension:

Gates mentions in passing at one point that he chose to divest his fortune from fossil fuel companies, but only because “I don’t want to profit if their stock prices go up because we don’t develop zero-carbon alternatives.” He scoffed at the idea that activists (who otherwise go mostly unmentioned in this book) thought that “divesting alone” would “transform the world’s energy system.” But of course those activists, myself included, thought no such thing. They understood that weakening the fossil fuel industry was simply one key part of the job of rapid decarbonization, just like engineering. That is, the activists were thinking multidimensionally, which Gates is so far not.


Bokdjurets recension av Så undviker vi klimatkatastrofen kommer nu på fredag.