”Berättelser är en ingång till leken och till utforskandet av naturen”

Vilka böcker är populära i Göteborg? Mia Hansén och Marcus Ljungström på Världslitteraturhuset har svaret.

Fyra frågor till bibliotekarierna Mia Hansén och Marcus Ljungström, som båda jobbar på Världslitteraturhuset i Göteborg.

När det gäller böcker som på ett eller annat sätt har med miljö, klimat eller hållbarhet att göra, har ni några böcker som ni skulle säga är extra populära bland era besökare för tillfället?

Mia: Överallt i våra samlingar lämnar naturen avtryck. En uggla hoar och ropar på just dig bland de arabiska bilderböckerna, för att inte tala om alla elefanter som jämt ska sova i hyllorna på alla möjliga språk. Och Det vilda alfabetet, det simmar, flyger och skuttar omkring här mest hela dagarna.

Berättelser är en ingång till leken och till utforskandet av naturen, att få veta mer och ta hand om det vi omges av. En stillsamhet vilar exempelvis över Lilli, farfar och norrskenet, liksom över naturen och relationerna i Sápmi som skildras i boken. Norrskenets flammande färger väcker magin i detta lugn. Boken finns på svenska, sorani och meänkieli i katalogen. 

Marcus: En intressant trend under Coronapandemin är att böcker som handlar om byggnadsvård, trädgård, mat, handarbete, naturen och hållbarhet har ökat i utlån. En anledning till detta finns naturligtvis i att vi alla i samhället har varit tvungna att ställa om hur vi lever våra liv under en pandemi.

Böcker om just skogen verkar det sedan vara extra fokus på, till exempel Skogen: en bruksanvisning av Peter Wohlleben och Träd: en vandring i den svenska skogen av Gunnar Wetterberg. 

Vegotrenden håller i sig också, där Zeinas kitchen är en mycket utlånad titel som även finns på arabiska.

Har ni själva någon favoritbok, gammal som ny, inom detta område?

Marcus: En personlig favoritbok är klassikern Tyst vår av Rachel Carson, eftersom den på ett så tydligt sätt kopplar samman människosläktet med naturen kring oss. De effekter vi åsamkar naturen drabbar oss själva eftersom vi är en del av naturen. Det går inte att särskilja det som ”något annat”.

Mia: Alla inspirerande gigantiska böcker med stora pampiga foton är en trend mest bland barnböckerna. Därför vill jag gärna tipsa om Stefan Edmans Västerut: natur mellan Vinga och Vättern, en favorit för inspiration till utflyktsmål.

Jobbar ni på något speciellt sätt för att synliggöra böcker som handlar om miljö, klimat och hållbarhet?

Mia: Ett populärt sätt att upptäcka naturen är genom odling med våra odlingspåsar som innehåller böcker, frön och verktyg. Eller genom våra småkrypspåsar där barnen får försöka hitta insekter för att få bingo. Påsarna släpps ut på grönbete igen lagom till våren.

Om någon av Bokdjurets läsare skulle råka ha vägarna förbi just ert bibliotek, varför borde den personen passa på att stanna till och göra ett besök? 

Marcus: På Världslitteraturhuset finner du en mängd litteratur som handlar om miljö, klimat och hållbarhet. Genom den gemensamma samlingen i Göteborg finns ytterligare böcker som du enkelt kan beställa, med upphämtning hos oss gratis. 

Mia: Faktaböcker för barn har det fyllts på något otroligt med på biblioteken de sista åren. Besök därför gärna biblioteket och utforska allt från de minsta hjuldjuren i Miniliv till den största blåvalens och alla dess vänner i Djurens fantastiska värld. Ta en tur till bondgården eller parken och gör det med böcker på ditt språk. Följ med till bondgården och Följ med till parken finns på ett flertal språk.