Kul när barnen bli skräphjältar

Sagoböckerna om Skogsmulle är en del i Friluftsfrämjandets nysatsning på Skogsmulleverksamheten.

Foto: Anders Hellberg

Fortfarande tycker jag det är roligt att kika in på Instagram, och se alla bilder som finns under #ettskräpomdagen. I skrivande stund är det nästan 11 000 foton som lagts upp där, och tittar man noga så är det onekligen en himla massa skräp som folk har plockat bort från skogar, ängar och stränder, eller från gator, torg och parker.

Den där kampanjen var det jag och några andra på Supermiljöbloggen som drog igång en sommar för några år sedan. Uppgiften var enkel, förklarade vi då för våra läsare: plocka upp minst ett skräp varje dag, fota det hela på något sätt och lägg upp bilden i sociala medier så att fler kan inspireras att göra samma sak.

En sak som vi snart märkte var att det där med skräpplockning var väldigt poppis att göra bland barn. Många barn gick nämligen stenhårt in för det hela, mycket mer än de vuxna. Och det, måste man ju ändå säga, ger lite hopp inför framtiden!


Någon som också bidragit till att sätta fokus på nedskräpningsfrågan är Friluftsfrämjandet. Bland annat genom sin Skogsmulleverksamhet, som syftar till att ge just alla barn en känsla för naturen och allt som lever i den.

Nu har Friluftsfrämjandet – som en del i sin nysatsning på Skogsmulleverksamheten – precis gett ut bilderboken Skogsmulle och den ledsna fågeln (Story House Egmont). Och här plockas det alltså skräp så det står härliga till.

– Att tidigt engagera barn i en av vår tids stora miljöutmaningar är oerhört viktigt för framtiden. Och vem kan vara en bättre ambassadör för detta än Skogsmulle.

Ja så kommenterade Katarina Oldenburg (projektledare på Story House Egmont och skapare av den nya boken tillsammans med illustratören Lars Bällsten) det hela i ett pressmeddelande nyligen. 

Och det där har hon ju helt rätt i. Skogsmulle, som är ”barnens och djurens vän i skogen”, styr ju upp det hela galant när han en dag stöter på en ledsen liten talgoxe. Och med ramsan ”lämna skogen som den var, inget skräp får finnas kvar” åker snart varje kapsyl, plastpåse, glasspapper, aluminiumburk, fimp och sugrör ned i en ryggsäck för att tas hem och sedan skickas till återvinning.

Vissa vuxna kommer säkert tycka att det är lite mycket pekpinnar här, men de flesta barn kommer förhoppningsvis att gilla både historien och bilderna.

Och kan boken sedan också bidra till att det blir fler skräphjältar där ute (och därmed också mindre skräp), ja då vore väl det toppen!


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Talgoxen sjöng sin vemodiga sång igen, och plötsligt förstod Skogsmulle varför djuren var ledsna.
  2. Men vilka hjältar ni alla är. Riktiga skräphjältar!
  3. Laxe alltid säger som så: På da’n eller mörka natten, släng aldrig skräp i vatten!

Bokdjurets betyg: 4 (av 5)