Att se det magiska i det vardagliga

Viktiga frågor lyfts i uppföljaren till "Ut ur ekorrhjulet".

Foto: Anders Hellberg

Under läsningen dyker plötsligt en gammal sångrad av Johan Johansson upp i huvudet. Den går så här:

Nu när rikedom går över lik
Kanske pengar är bortkastat slit
Kanske rikedom är att vara fri?
Är du fattig eller rik då?
Va?!

Ja den frågeställningen kan man säga att också Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg delvis uppehåller sig kring. I sin senaste bok, Lev lokalt – vägen till ett hållbart, hälsosamt & fritt liv! (Pug förlag) påminner de läsaren om att det finns många fler sorters kapital än det rent finansiella i form av pengar, eller det materiella i form av saker.

Och alla dessa andra kapital (så som exempelvis kulturellt, levande och socialt kapital) kan vi förstås också bli rika på. Faktiskt ökar chanserna till sådan rikedom om vi lever det som författarna kallar för ”ett lokalt liv”.


Häromåret kom Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg med boken Ut ur ekorrhjulet, som handlar om att lära sig njuta av det enkla i livet för att på så sätt bli mer ekonomiskt fri.

Lev lokalt är således en naturlig fortsättning på den boken, för nu handlar det alltså om fördelarna som följer av att lära sig att bättre uppskatta den plats som man för stunden bor på.

Att just leva på en plats, upptäcka den och själv skapa något där, det kan enligt författarna ge ”stora vinster i tid, energi och pengar vilket i förlängningen kan ge ett friare, hälsosammare, rikare och mer hållbart liv”.

Och det har de så klart helt rätt i. Det svåra är dock, som det ju nästan alltid är, att komma igång och ta de där första stapplande stegen. Och det är i det sammanhanget som boken kommer in. Lite som ett hjälpredskap: dels i hur man kan tänka kring dessa frågor, dels hur man kan gå tillväga för att själv våga skapa en förändring i sitt liv.


Lev lokalt är en lättläst och luftig bok på ungefär 170 sidor, fylld med en massa bra tips och råd. Författaren och journalisten David Jonstad skriver exempelvis så här om den på Twitter, vilket det bara är att hålla med om:

En bra källa att hämta inspiration ifrån, både för de som upptäckt förtjänsterna med att gräva där de står och för de som insett att de behöver en ny plats att leva sitt liv på.

Sedan ska kanske tilläggas att boken stundtals känns lite väl ”handboksaktig” och ”livsstilsbilaga” i sitt tilltal. Så själva läsupplevelsen är väl inte hundra. Men boken ställer samtidigt många viktiga frågor som vi nog alla skulle tjäna på att fundera några extra varv kring. Helt klart är den därför värd att läsas. I slutet finns föredömligt nog också en tipslista på författarnas egna favoritböcker med, för den som vill gå på djupet och lära sig ännu mer.


Tre minnesvärda citat från boken:

  1. Vårt stora mål i livet, som vi är övertygade om att ganska många fler skulle må bra av, har varit att skapa en vardag vi inte behöver ta semester ifrån.
  2. Det här med stad och landsbygd kan ibland låta som ett val med bara två alternativ men i själva verket är det ju ett val med mängder av nyanser.
  3. Det finns mycket som tyder på att vi blir alltmer avtrubbade av upplevelser som borde vara otroliga men som vi uppfattar som alldagliga, och det är en konst att istället se det närmast magiska i det vanliga.

Bokdjurets betyg: 3 (av 5)