36 naturböcker du inte får missa

Naturmorgon i P1 tipsar om årets bästa böcker.

Foto: Anders Hellberg

I lördagens Naturmorgon i Sveriges Radios P1 handlade hela programmet om böcker. Mer specifikt om de bästa naturböckerna som getts ut under året.

Inte mindre än 36 böcker hinner redaktionens medarbetare gå igenom under programmets 95 minuter, och på Naturmorgons hemsida finns kortare recensioner av samtliga verk för den som vill läsa.

Av de böcker som finns med på listan märks bland annat Den vilda trädgården av Dave Goulson, Det sjätte utdöendet av Elizabeth Kolbert, Granskogsfolk av David Thurfjell och Livets tunna väggar av Nina Burton.

Även Ut i naturen av Erik Hansson (som Bokdjuret gjorde en längre intervju med tidigare i höstas) är med bland tipsen. Om den skriver Naturmorgon så här:

Den här boken vill just det den heter – få ut oss i naturen! Inte på något uppfordrande eller tvingande sätt, utan man blir verkligen sugen på att ge sig ut för att hitta vårens första fjäril, håva efter salamandrar, spela artbingo, gå på grodkonsert eller bara hänga. Boken följer årstiderna och ger både kunskap och tips. Däremellan är det insprängt bitar kring varför vi mår bra av att vara ute och hur man lockar med sig barnen ut. Det går utmärkt att vara helt grön på det här med natur, alla är välkomna och mycket är ganska grundläggande. Men även för mer erfarna naturnissar finns mycket inspiration att hämta.


Naturmorgon, som sänds på lördagsmorgnar, startade i sin nuvarande form för 30 år sedan. När programmet firade 25 år hösten 2015 gav jubileumsboken Kråkguld ut.