Miljön i fokus när Centerpartiet ger ut jubileumsbok

Bland annat diskuteras den första miljömotionen som lagts i Sveriges riksdag.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Centerpartiet

I går skedde en webbsänd lansering av Centerpartiets jubileumsbok På väg framåt under 110 år.

Partiet, som från början gick under namnet Bondeförbundet, bildades 1910, och Annie Lööf, Centerpartiets ledare sedan 2011, gjorde under webbsamtalet klart att boken inte bara riktar sig till dem som redan är medlemmar i centerrörelsen. Målgruppen är större än så:

– Till den eller de som vill bredda sin insikt i svensk politik, som vill få en bättre förståelse för bakgrunden till beslut eller skeenden.

När Centerpartiets historia kommer på tal så brukar det ibland framhållas att man var det parti som la den första miljömotionen i Sveriges riksdag och även det första partiet som tog fram ett riktigt miljöprogram.

Jubileumsbokens redaktör, Andreas Håkansson, förklarade dock under gårdagens samtal att han slagits av att det inte är så många som faktiskt känner till vad den där motionen från 1962 handlade om:

– Så det kapitel som berör miljön, där har jag gått in på just den här motionen, som är 35 sidor lång, och jag har även pratat med Lennart Levi som formulerade den. Vi är väldigt stolta över vårt gröna arv, över det tidiga miljöengagemanget, men vad handlade det om från början, det har jag velat ha med som exempel.


Webbsändningen kan ses i sin helhet på följande länk.