USA:s nye klimatchef: ”Failure is not an option”

När Joe Biden tillträder som president i januari vill han ha tidigare utrikesministern John Kerry på sitt lag. Men nu med titeln: "special presidential envoy on climate change".

John Kerry med barnbarn signerar klimatavtalet från Paris. Foto: skärmdump Youtube

När Joe Biden tar över som president efter Donald Trump väntas USA göra något av en 180 graders vändning i klimatfrågan.

Biden har gjort klart att USA ska in i Parisavtalet igen, och han vill även att John Kerry – som i egenskap av utrikesminister var med och förhandlade fram Parisavtalet – får en tung roll i arbetet framöver.

Scientific American skriver:

While Biden’s transition team offered few specifics about Kerry’s role yesterday, he’ll be the first climate official ever with a seat on the National Security Council. And “presidential” in his title suggests Kerry will report directly to Biden, while “envoy” marks him as a senior diplomat.

På Twitter skriver Kerry:

John Kerry gav häromåret ut boken Every Day Is Extra, som handlar om hans liv och arbete. Bland annat får klimatfrågan ett tiotal sidor och man kan till exempel läsa ett fascinerande stycke om de sista timmarnas slutförhandlingar i Paris där allt höll på att gå i stöpet på grund av att det i en nyckelmening om industriländernas åtaganden vad gäller utsläppsminskningar hade smugit sig in ett ”shall” när det, i alla fall enligt USA, borde stå ”should”.

Ett ”shall”, som är betydligt strängare juridiskt sett, hade aldrig USA:s kongress gått med på där hemma, varför nu hela avtalet hotades.

Men det där kunde man ju ändra till, tyckte i princip alla. Dock inte Nicaragua som nu såg en möjlighet att sätta käppar i hjulet och blockera hela processen.

Varpå John Kerry, enligt sin bok då, fick ta saken i egna händer. På ett sådant där riktigt diplomatiskt sätt:

I then called the State Department Operations Center from my cell phone, which eventually connected me to the First Lady of Nicaragua. I explained the scene her representative was causing and softly reminded her that it would be unfortunate if Nicaragua was the only nation standing in the way of success in Paris.

Den där ”softly remindern” gjorde tydligen susen, och kort därpå skedde så det oväntat snabba avslutet där Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, som var mötets ordförande, kort konstaterade att ”I hear no objection”. Därefter slog han klubban i bordet och sa: ”The Paris climate accord is adopted”.

När John Kerry så småningom signerade klimatavtalet från Paris, vilket skedde i New York 2016, hade han med sig sitt barnbarn, en tydlig signal till omvärlden.

I sin bok skriver John Kerry om detta och även om när han besöker Antarktis och pratar med en forskare som säger att ”The catastrophic period could already be under way”.

Kerry skriver:

For anyone who cares about the world and our future, those words should be more than sobering: for a diplomat or a leader, no matter who is in the White House, science and fact must be motivating – while there´s still time to act.