Årets julklapp är alltid boken

Bokveckan som gått, med Anders Hellberg.

Foto: Anders Hellberg

HUI Research kämpar på. För trettiotredje året i rad har de utsett vad de kallar för Årets julklapp.

HUI Research är ett företag ägt av branschorganisationen Svensk Handel, så vad de vill uppnå med denna utmärkelse är inte direkt svårt att lista ut. (Att Bokdjuret anser att boken är årets julklapp varje år, det är ungefär lika förvånande.)

Men ibland har HUI ändå en och annan intressant spaning att bjuda på. Som i år, när de konstaterar att stormköket är årets julklapp.

I ett pressmeddelande förklarar HUI:

En av de största beteendeförändringarna under 2020 rörde svenskarnas semestervanor. (…) Stormköket är en reflektion över att vi har återupptäckt den svenska naturen och över att vi alltjämt behöver träffa våra nära och kära utomhus.

I samband med denna nyhet gick sajten Boktugg snabbt ut med en mycket läsvärd artikel, där de bland annat skriver:

När HUI presenterade stormköket som årets julklapp 2020 undrade hela bokbranschen: Finns det någon kokbok?

Och det fanns det så klart konstaterade Boktugg, nämligen David Kihlbergs bok: Vegohajk: vegetarisk mat för stormkök och lägereld.

David Kihlberg, som också driver Instagramkontotot @vegohajk, säger i en intervju med Boktugg att han har förståelse för HUI:s val:

– En värdig årets julklapp! Förvisso ännu en pryl, men en pryl som kan uppmuntra till mer tid i naturen. Det finns dessutom mängder med fullt fungerande stormkök som ligger oanvända i folks förråd, så med en snabb sökning på begagnat så slipper man köpa nytt.

Och visst är det så som han säger, faktiskt även för undertecknad visade det sig när bilden till denna artikel skulle tas.

Bra i år är alltså att folk förmodligen redan har Årets julklapp (stormköket) hemma i något förråd, och därför hellre vill ha årets julklapp (som alltid är boken – och varför då exempelvis inte David Kihlbergs bok!).