”Det viktigaste som Joe Biden kan göra är att …”

Bokveckan som gått, med Anders Hellberg.

Foto: Anders Hellberg

Mycket den här veckan har förstås kretsat kring presidentvalet i USA och dess efterspel.

Så här med facit i hand har det varit intressant att också gå tillbaka till hur det lät precis innan valet, när det fortfarande var ovisst om det var Donald Trump eller Joe Biden som skulle lyckas samla ihop tillräckligt med elektorsröster för att vinna.

Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister under åren 2006–2014, skriver i sin nya bok 3 november 2020 ödesvalet – om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning, att det är oerhört mycket som står på spel nu – egentligen för oss alla. Detta eftersom Trump och Biden har två helt skilda synsätt på världen.

Trump skulle dessvärre, skriver Reinfeldt i boken, fortsätta med en ”nedmontering av den amerikanska demokratin” och dessutom ”skynda på världens fragmentisering”.

För Biden är läget annorlunda, eftersom han enligt Reinfeldt är ”en erfaren utrikespolitiker”, som ”vet hur spänningarna i världen ser ut och hur de svar som världen försökt formulera för att hantera dem har fallit ut”.

”Det svåraste för Joe Biden kommer att bli vägvalet i världspolitiken” skriver Fredrik Reinfeldt vidare och fortsätter: ”Det finns en förväntan på ett annat tonläge från USA, att landet återgår till Parisavtalet för klimatet och en mer konstruktiv syn på multilaterala beslutsorgan.”

Till detta ska också läggas FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, ”en av FN-systemets största framgångar” enligt Reinfeldt, som också skriver så här om vad en av uppgifterna för en ny president i Vita huset blir: ”Det viktigaste som Joe Biden kan göra är att markera USA:s helhjärtade stöd för detta arbete”.


Andra intressanta tankar om USA-valet hördes i förra veckan också i Studio ett i Sveriges radios P1. Här var det klimatkorrespondenten Marie-Louise Kristola som intervjuade Anders Turesson, tidigare svensk chefsförhandlare och dessutom författare till boken Förhandla om klimatet – 12 år med klimatförhandlingarna (som gavs ut 2011, men fortfarande är mycket läsvärd för den som vill förstå hur den här sortens förhandlingar går till).

I intervjun i Studio ett säger Anders Turesson bland annat:

– USA:s ståndpunkter till klimatfrågan generellt har kunnat skifta 180 grader från en administration till en annan.

Men Anders Turesson var veckan före valet ändå ganska optimistisk över läget generellt:

– Framför allt är jag glad över att det händer så mycket på det tekniska och det ekonomiska området, att näringslivet nästan har bytt sida i den här frågan.

– Jag känner mig väldigt optimistisk också därför att EU har orkat gå sin väg framåt, trots att USA har varit motsträvigt. Så det som nu saknas, det är ett progressivt starkt USA bakom en global klimatpolitik. Men vi får se vad som kommer hända i framtiden.


Ja, spännande år framöver blir det onekligen. Den som vill läsa mer om vilken politik på området som Joe Biden gick till val på kan ta en titt på denna sida: The Biden Plan for a Clean Energy Revolution and Environmental Justice