”Det är inne med böcker om hur man lever klimatsmart”

Vilka böcker är populära i Västerås? Pascale Ruault Kaddani och Charlotta Ericson Falk på Västerås stadsbibliotek har svaret.

Foto: Västerås stadsbibliotek

Fyra frågor till bibliotekarierna Pascale Ruault Kaddani och Charlotta Ericson Falk, som båda ingår i arbetslaget Kunskapsförmedling och samlingar, på facklitteraturavdelningen på Västerås stadsbibliotek.

När det gäller böcker som på ett eller annat sätt har med miljö, klimat eller hållbarhet att göra, har ni några böcker som ni skulle säga är extra populära bland era besökare för tillfället?

Det är inne med böcker om hur man lever klimatsmart, det ges också ut en hel del där. Populära böcker på Västerås stadsbibliotek är till exempel böcker som handlar om att återvinna, laga och fixa. Men även kokböcker med klimatsmart mat och alla möjliga typer av vegetariska kokböcker.

Mitt i krisen är det många som vill tänka i nya banor och bestämmer sig för att odla både lokalt, smart och hållbart, på landet som i stan. Ett hett tema just nu. Även rena faktaböcker om klimatkrisen är naturligtvis också viktiga.

Några efterfrågade och uppskattade böcker i Västerås just nu är:

Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten, av Hanna Olvenmark. En dietist som visar fördelarna för miljö och hälsa med att leva snålt.

Zero Waste i köket: konsten att använda spill, spad och kanter, av Karin Bohlin. I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år. Boken lär oss hur vi kan minska matsvinn så att energianvändning och utsläpp minskar.

Klimatsmart trädgård: plantera och odla för hållbarhet, av Susanna Rosén. Många konkreta råd för att skapa en hållbar och klimatsmart trädgård.

Spenat i stan: odling och självhushåll för lägenhetsbor, av Anna Rökaeus och Olof Söderén. På kolonilotter, gårdar, balkonger, terrasstak och i fönster… man kan odla nästan överallt!

50 myter om hållbarhet: sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar, av Jessica Cederberg Wodmar. Sveriges mesta hållbarhetsexpert förklarar komplexa frågor och den senaste forskning kring begreppet hållbarhet.

Klimatkrisens Sverige: så förändras vårt land från norr till söder, av Erika Bjerström. Sverige blir grönare, varmare och blötare varje år: SVT:s klimatkorrespondent analyserar uppvärmningens effekter på vårt land.

Har ni själva någon favoritbok, gammal som ny, inom detta område?

Pascale: Tyst Vår av Rachel Carson. En bestseller som kom ut för 58 år sedan, hösten 1962 och blev en kultbok för den moderna miljörörelsen! I boken beskriver den amerikanska biologen Rachel Carson de förödande effekter för växt- och djurliv av de kemiska medel som användes för ogräsbekämpning och utrotning av skadeinsekter, bland annat den giftiga DDT. I Sverige och i många länder förbjöds DDT på 70-talet, mycket tack vare Carsons bok. En miljöklassiker som är fortfarande högst aktuell.

Charlotta: Just nu läser jag Grönsaker A–Ö: recept och bruksanvisningar av Paul Svensson. Jag tycker det är roligt med matlagning och vill gärna ha inspiration till att laga mer vegetariskt. En mycket fin bok om grönsaker där Paul Svensson beskriver grönsak för grönsak hur de kan tillagas och även hur man använder det man kanske normalt rensar bort.

Jobbar ni på något speciellt sätt för att synliggöra böcker som handlar om miljö, klimat och hållbarhet?

Vi jobbar med miljöfrågan på alla fronter, från bokskyltning till boktips och bokcirklar.

Vi har haft boksamtal ”bokakuten” om samhällsdebatten och om klimatkampen. Vid ett tillfälle hade vi tema klimatförändringar där vi bland annat samtalade om boken Blå av Maja Lunde, en framtidsdystopi om brist på vatten. Vi läste också faktaboken Bevare mig väl: en klimatantologi. Boken är utgiven av Föräldravrålet, en förening bestående av klimataktivister, föräldrar, lärare, journalister med flera, som vill bli barnens röst för klimatet. Boken är full av information som behandlar alla aspekter av klimatkrisen, från ideologi, politiskt system, ekonomi, etik, biologi, ekologi och miljö, till dystopi, katastroftänkande, rättvisa och vetenskap, alltså en bok som ger oss kunskap och hopp och får oss att vilja engagera oss, handla och göra skillnaden!

Västerås stadsbibliotek har tidigare också haft författarsamtal med Farbror Grön (en odlings- och matblogg). Farbror Grön är ett Västeråspar, Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som har skrivit böcker om gröna kunskaper, kretslopp, odling och matlagning för att inspirera fler till att odla själva. De har gett ut böckerna Alla fingrar gröna, Flera fingrar gröna samt Skörda, lagra, laga.

Dessutom har vi haft olika temaveckor. Till exempel uppmärksammade vi Naturskyddsföreningens miljövecka (vecka 40) nu i höst där vi lade fram böcker som handlar om att minska trycket på miljö och klimatet.

Om någon av Bokdjurets läsare skulle råka ha vägarna förbi just ert bibliotek, kan ni ge tre anledningar till att den personen borde passa på att stanna till och göra ett besök?

Västerås stadsbiblioteks huvudbibliotek består av två byggnader, varav den äldre är byggd på 1950-talet. Biblioteket, som ritades av arkitekten Sven Ahlbom och invigdes 1956, är en mycket vacker byggnad, k-märk och rikligt utsmyckad med en stor mängd konst, exempelvis Muralmålningen på ljushallens norra vägg av Birger Halling, och mycket mer. Byggnaden i sig är väl värd ett besök.

Västerås stadsbibliotek har också ett stiftsbibliotek med cirka 45 000 volymer, material från 800-talet och framåt. Man kan ta del av detta i vårt raritetskabinett där godbitar lyfts fram i form av olika utställningar med utvalda föremål från våra samlingar. Innehållet byts ut ungefär två gånger per termin.

Har man barn med sig så har vi också programpunkter i form av barnaktiviteter i botaniska trädgården”barnens botaniska” där man både skapar och leker, något som stimulerar både det konstnärliga och litterära.