”Vi märker ett stort intresse för klimat och miljö”

Vilka böcker är populära i Uppsala? Iris Ash och Helena Pennlöv Smedberg på Stadsbiblioteket i Uppsala har svaret.

Iris Ash och Helena Pennlöv Smedberg. Foto: Stadsbiblioteket i Uppsala

Fyra frågor till Iris Ash (bibliotekarie) och Helena Pennlöv Smedberg (bibliotekarie och integrationskoordinator), på Stadsbiblioteket i Uppsala.

När det gäller böcker som på ett eller annat sätt har med miljö, klimat eller hållbarhet att göra, har ni några böcker som ni skulle säga är extra populära bland era besökare för tillfället?

Det är böcker som är ständigt aktuella och efterfrågade hos oss. På hyllan med böcker om miljöfrågor är alla nya böcker utlånade och reserverade. Sedan har vi ju förstås Naomi Kleins böcker som lånas mycket. Böcker om odling och kokböcker är också väldigt populära.

Ett roligt exempel var när vi bjöd in Hanna Olvenmark, författare till kokboken Portionen under tian (2018), till ett författarbesök hos oss förra året. Det kom 350 studenter som fyllde hela bokhallen och alla ville veta mer om bra, hälsosam och billig mat. En annan bok som många är intresserade av just nu är Granskogsfolk: hur naturen blev svenskarnas religion (2020) av David Thurfjell. Han skriver om hur många svenskar nu hittar den andlighet som kyrkan tidigare erbjöd i naturen och i naturupplevelser. Och aldrig har väl skogarna varit mer fyllda av folk än nu under denna pandemi vi befinner oss i. David Thurfjell kommer till Bibliotek Uppsala under våren för att berätta om sin bok.

Har ni själva någon favoritbok, gammal som ny, inom detta område?

Helena: Jag tycker mycket om David Jonstads böcker Kollaps – Livet vid civilisationens slut (2012) och Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga (2016). I den första boken drar författaren jämförelser till andra stora civilisationers undergång och hur komplexiteten i ett samhälle också är en bidragande faktor till dess undergång. I den uppföljande boken berättar han följaktligen hur ett enklare, mer jordnära sätt att leva i stället är framtiden. David Jonstads böcker skildrar förvisso hur illavarslande läget är men har samtidigt en hoppfull ton som jag tror vi behöver.

Iris: Jag vill tipsa om Maja Lundes fantastiska romaner Binas historia (2016) och Blå (2018). Binas historia består av tre berättelser från dåtid, nutid och framtid som alla kretsar kring biodling och vad som skulle kunna hända om världens bin till slut försvann. Berättelserna vävs ihop på ett spännande sätt och en gemensam slutsats är att utan bin är mänskligheten förlorad. Blå rör sig mellan nutid och en nära framtid där vatten har blivit en bristvara och människor i Europa lever på flykt. Maja skriver tankeväckande och dystopiska romaner om klimatet och om vad som kan hända om utvecklingen går åt fel håll och klimatkatastrofen blir ett faktum.

Jobbar ni på något speciellt sätt för att synliggöra böcker som handlar om miljö, klimat och hållbarhet?

Det gör vi på många sätt; genom att vara snabba med att köpa in nya böcker i ämnet och ha temaskyltningar, men framför allt via våra program. I Uppsala märker vi ett stort intresse för klimat och miljö och det är också de program som drar en mest blandad publik, både unga och gamla. Det tycker vi är jätteroligt! Sedan flera år samarbetar vi med Klimataktion som varje termin har tre till fyra välbesökta föreläsningar hos oss på biblioteket. De har behandlat allt från tips om tågresande, laddstolpar för elbilar, ekologiska lokala odlares bästa råd och internationellt erkända miljöforskare som berättar om de nyaste rönen.

Vi är också bra på att lyssna på förslag från våra låntagare, både vad gäller böcker och föreläsare. För ett tag sedan hade vi en temadag med två influencers, Emma Sundh och Johanna Nilsson från Klimatklubben, och också en klädbytardag med Zero Waste Uppsala, vilket var mycket uppskattat.

Foto: Stadsbiblioteket i Uppsala

Om någon av Bokdjurets läsare skulle råka ha vägarna förbi just ert bibliotek, kan ni ge tre anledningar till att den personen borde passa på att stanna till och göra ett besök?

Bibliotek Uppsalas programverksamhet där vi kontinuerligt lyfter klimat- och miljöfrågor, se gärna vår hemsida för mer information.

Vårt goda sortiment av böcker i ämnen som rör klimat, miljö och återvinning.

Möjligheterna att, ung som gammal, kunna vara med och påverka vad just du vill ha från oss i biblioteket! Vi tar gärna emot förslag på medier att köpa in och forskare, föreläsare och debattörer att bjuda in som belyser de här ämnena.