”Det har inte blivit någon satir på Trump, det sköter han bra själv”

Hallå där Max Gustafson, satirtecknare som nyligen deltog på festivalen Seriefest i väst. Och som har en ny bok på gång nästa år.

Foto: maxgustafson.se

Seriefest i väst – vad är det för något?

– Det är en festival i Göteborg med fokus på tecknade serier och serieskapare. Den startade förra året i liten skala och jag tror att tanken är att den ska bli återkommande varje år. I år blev den dock mestadels digital på grund av corona. Intervjuerna hölls på Litteraturhuset i Göteborg och kablades ut via de digitala kanalerna. 

Du var med som en av programpunkterna. Vad pratade du om?

– Jag pratade om mitt serieskapande, om min offentliga konst men framför allt om min nya bok, Homo Consumericus. Boken skulle ha släppts under hösten 2020, men har skjutits fram till mars 2021.

Homo Consumericus – vad kan du berätta om nya boken?

– Det är ett urval av alla satirteckningar jag skapat de senaste tio åren, mest från de senaste sex åren sedan jag släppte min förra bok, Det rånade folket. Ämnen som boken tar upp är konsumtion, klimat, kapitalism, tillväxt, ojämlikhet och mänsklig dumhet i allmänhet. Jag ville lyfta blicken från den svenska partipolitiken och fokusera på de större frågorna. Bokens titel har samma namn som en konsumtionskritisk utställning jag hade på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, september 2019 till januari 2020.

Hur skulle du som satirtecknare beskriva året som gått – vilka frågor har varit tacksammast att ta sig an?

– Det senaste året har jag själv zoomat ut lite grann från politiken för att kunna hålla huvudet kallt. Det har varit nyttigt för mig faktiskt. Det är så mycket dumhet och trångsynthet där ute att man blir matt. Det frågor jag i stället har tagit mig an är pandemin, social medias inverkan på oss alla, konspirationsteorier, klimatfrågor och globala rättvisefrågor. Det har inte blivit någon satir på Trump, det sköter han bra själv.

Hur mår Satirtecknarsverige annars – några fler namn än ditt som man borde ha koll på om man är intresserad av frågor om miljö, klimat och hållbarhet?

– Det finns jättemånga bra satirtecknare men de flesta fokuserar ju inte enbart på dessa frågor. Jag gillar Magnus Bard, Pontus Lundkvist, Robert Nyberg, Sara Granér, Nanna Johansson, Johan Wanloo med flera. Kolla även in Christofer Ahde. En amerikansk satirtecknare som jag gillar är Rob Rogers.

***

Max Gustafsons framträdande på Seriefest i väst kan ses på följande Facebook-länk cirka 2 timmar och 12 minuter in i sändningen.