Obama ger ut bok om åren som president

Skriver bland annat om Deepwater Horizon-olyckan 2010.

President Barack Obama, 28 maj 2010, i samband med Deepwater Horizon-olyckan. Foto: Official White House Photo by Chuck Kennedy

A Promised Land, the Presidential Memoirs, Volume 1. Så heter boken som USA:s 44:e president genom tiderna, Barack Obama, ger ut den 20 november i år. Presidentmemoarerna är den första delen av två och ges ut samtidigt på 25 språk. I Sverige är det Albert Bonniers förlag som ger ut boken med titeln: Ett förlovat land.

I samband med att nyheten om boken spreds kommenterade Obama själv det hela så här på Twitter:

In A Promised Land, I try to provide an honest accounting of my presidency, the forces we grapple with as a nation, and how we can heal our divisions and make democracy work for everybody.

Och i en presskommentar sa han samtidigt:

– Along with being a fun and informative read, I hope more than anything that the book inspires young people across the country – and around the globe – to take up the baton, lift up their voices, and play their part in remaking the world for the better.

Barack Obama under klimatförhandlingarna i Köpenhamn, 18 december 2009. Foto: Official White House Photo by Pete Souza

Barack Obama var USA:s president mellan 2009 och 2017. Huruvida han kommer ta upp några miljörelaterade frågor i boken, så som de internationella klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009 eller i Paris 2015, alternativt några nationella frågor så som skydd av natur eller satsningar på förnybar energi, återstår att se.

Men i pressmeddelandet gavs i alla fall en ledtråd, och det är att Obama kommer att skriva om det stora oljeutsläppet som skedde i Mexikanska golfen 2010, vilket inträffade i samband med att en av BP:s oljeplattformar, Deepwater Horizon, började brinna och sedan exploderade. Det i sin tur ledde till att rören slets av och enorma mängder olja läckte ut i havet under tre månaders tid, något som resulterade i en av de värsta miljökatastroferna i USA:s historia.