”Musiken går som en röd tråd genom boken”

Hallå där Johanna Stål, som skrivit en bok ihop med Magnus Carlson, sångaren i Weeping Willows.

Magnus Carlson och Johanna Stål. Foto: Pär Wickholm

Du är ju journalist och föreläsare i grunden – hur kommer det sig egentligen att du har skrivit en bok ihop med Magnus Carlson?

– Magnus och Ester Bonniers hörde av sig och frågade mig om jag ville vara med och skriva den här boken. Magnus gillar min tidning (Camino) och den bok jag tidigare gjort (Ett hållbart liv – 365 råd), och ville ha någon som kunde skriva boken ihop med honom. För mig har kulturen alltid varit en viktig kanal för att nå ut med hållbarhetsfrågorna och jag visste att Magnus var seriöst engagerad, så jag blev superglad så klart.

”Magnus Carlsons hållbarhetsresa” lyder undertiteln – kan du förklara lite vad är det för en resa vi pratar om?

– Det handlar om hans uppvaknande i hållbarhetsfrågorna och hur resan från de första insikterna fram tills i dag har sett ut, och vilka mål han har framöver. Men det är också en resa där vi besöker olika forskare och experter för att dyka djupare ner i många av de stora frågorna: hur vi bör äta, transportera oss, förhålla oss till annat liv på jorden, etcetera.

Måste man vara ett Weeping Willows-fan för att hänga med i handlingen?

– Nej verkligen inte. Det är inte fokus på bandet i sig utan mer på hållbarhetsfrågor fast genom Magnus lins. Musiken går som en röd tråd genom boken, framför allt de låtar som är med på senaste skivan, med klimattema. Men för den som är ett WW-fans så finns det lite intressanta saker som man kanske inte visste innan.

När släpptes boken?

– Den 6 oktober.

Om man då skulle stå där i bokhandeln eller på biblioteket och vela lite, kan du ge tre bra anledningar till varför man borde plocka med sig just den här boken?

– Den är lättsamt skriven om komplexa frågor.

– Den är aktions-inriktad, med många värdefulla tips.

– Det är ett intressant porträtt av en ganska vanlig människa som råkar vara en helt fantastisk sångare, som vaknat upp och som tar hållbarhetsfrågorna på allvar.