I dag lanseras Bokdjuret – en nyhetssajt om miljö och böcker

Bakom projektet står Anders Hellberg, tidigare chefredaktör för klimatmagasinet Effekt.

Anders Hellberg. Foto: Bokdjuret

En nyhetssajt som tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet, men där ramen för all rapportering är böcker – det är upplägget för bokdjuret.se som lanseras i dag.

– Gammal som ung och oavsett politisk tillhörighet, Bokdjuret är tänkt att bli en öppen och välkomnande mötesplats för alla som är intresserade av miljöfrågor och som dessutom är nyfikna på att läsa böcker på det här temat.

Det säger initiativtagaren Anders Hellberg, som under de senaste tio åren jobbat som miljöjournalist i Sverige, bland annat som chefredaktör och ansvarig utgivare på klimatmagasinet Effekt, reporter på Aktuell Hållbarhet (tidigare Miljöaktuellt), samt skribent på Supermiljöbloggen.

Han är även känd för att ha tagit den numera ikoniska regnrocksbilden på Greta Thunberg som kommit att pryda omslagen till flera av hennes och familjens böcker internationellt.

– På den nya sajten kommer både facklitteratur och skönlitteratur att uppmärksammas, säger Anders Hellberg och fortsätter:

– Framöver blir det en hel del intervjuer med olika författare, men också recensioner, nyheter om vilka böcker som är på gång samt boktips från många framträdande aktörer i samhället.

Häromåret efterlyste professor Johan Rockström en ”nationell folkbildningskampanj” om de 17 globala målen, detta i syfte att få fler människor i Sverige delaktiga i arbetet och på så sätt också få bättre fart på samhällsomställningen. Om ganska exakt tio år är det tänkt att FN:s globala mål för hållbar utveckling ska vara uppnådda, här i Sverige liksom i resten av världen. Och det är mot den bakgrunden som Bokdjuret nu startar upp.

– Förhoppningen är att Bokdjuret kan vara med, i alla fall på ett litet hörn, och bidra till en sådan kampanj, säger Anders Hellberg.

Bokdjuret.se kommer med anledning av detta att vara öppen för alla, och inte ha några betalväggar eller låsta artiklar. I huvudsak blir det därför annonsförsäljning ihop med ekonomiskt stöd från läsare som kommer att finansiera arbetet och driften av sidan.

Anders Hellberg avslutar med att säga:

– Vi måste alla försöka bli bättre på det här med att samarbeta, det tror jag är helt nödvändigt om vi ska lyckas med de utmaningar vi har framför oss. Och eftersom just boken har en fantastisk förmåga att öppna upp våra sinnen, inte minst för andra kulturer, erfarenheter, tankesätt och idéer, så är nog boken också ett av våra absolut viktigaste verktyg i hållbarhetsarbetet framöver.

Bakgrund:

Kunskap en av nycklarna till Agenda 2030

Sverige sägs ofta vara ett av de länder i världen som har allra bäst förutsättningar att ta sig an Agenda 2030-arbetet, som består av 17 övergripande mål och 169 mer specifika delmål, och som i princip alla har siktet inställt på år 2030.

Exempelvis brukar Sverige vara det land som varje år hamnar på förstaplatsen i den internationella rankningen Sustainable Development Report.

Men när den svenska Agenda 2030-delegationen – där Johan Rockström var en av ledamöterna – överlämnade sin första rapport (pdf) till regeringen 2017 konstaterades att även vi i Sverige har en lång rad komplexa utmaningarna som behöver mötas:

”Det finns ännu stora glapp till dess att Sverige når de nationella mål som satts upp för klimat och miljö. Det finns även ett behov av att stärka kunskap och kompetens. I en global kontext finns det flera områden inom vilka Sverige inte agerar hållbart och där ett svenskt engagemang och ledarskap kan göra skillnad.”

När delegationen överlämnade sitt slutbetänkande (pdf) till regeringen förra året återkom man till detta, inte minst till behovet av stärkt kunskap:

Den samhällsomställning som krävs för att genomföra Agenda 2030 förutsätter allas delaktighet. Öppen och saklig kommunikation bidrar såväl till ökad kunskap hos individer som till deras delaktighet i samhällslivet.”

Man skrev även:

”Kunskap om Agenda 2030 och hållbar utveckling bygger på tillgänglig och aktuell information om agendan, liksom vidtagna och planerade åtgärder för att uppnå densamma. Denna kunskap är nödvändig för genomförandet. Kommunikationsinsatser är en grundförutsättning för att sådan kunskap ska komma samhällets aktörer till del. Dessa insatser måste ske på alla nivåer i samhället och på ett tillgängligt och utefter målgruppen anpassat sätt. En samhällsomställning kräver kommunikationsinsatser som är meningsfulla och kan skapa engagemang hos samtliga aktörer.”