Fyra frågor till Kristin Österberg, bibliotekarie med medieansvar, bland annat för miljöbiblioteket, på Helsingborgs stadsbibliotek.
När det gäller böcker som på ett eller annat sätt har med miljö, klimat eller hållbarhet att göra, har ni några böcker som ni skulle säga är extra populära bland era besökare för tillfället?
Några exempel på nya titlar inköpta 2020 som varit utlånade mest i år är:
- Klimatkrisens Sverige, av Erika Bjerström
- Det sjätte utdöendet, av Elizabeth Kolbert
- Frö: på jakt efter framtidens mat, av Anna Liljemalm
Har du själv någon favoritbok, gammal som ny, inom detta område?
En lättläst bok som konkret visar vad vi vanliga människor kan göra för att minska vår plastanvändning är Plastbanta: 101 sätt att få bort plasten ur ditt liv och rädda världen.
En barnbok som med fina bilder och enkla förklaringar tar upp allt från koldioxidutsläpp till textilindustrin är Vad händer med jorden? av Grethe Rottböll. Tips till alla miljömedvetna föräldrar men den funkar också för vuxna som precis upptäckt sitt miljöintresse.
Jobbar ni på något speciellt sätt för att synliggöra böcker som handlar om miljö, klimat och hållbarhet?
Vi har ett miljöbibliotek som finansieras av kommunens stadsbyggnadsförvaltning. Det är en utbrytning ur vårt vanliga bibliotekssystem där vi samlar alla medier som har med miljö att göra. Det köps in böcker, filmer och tidskrifter. Dessutom anordnas ett par föreläsningar per termin i ämnet.
Om någon av Bokdjurets läsare skulle råka ha vägarna förbi just ert bibliotek, kan du ge tre anledningar till att den personen borde passa på att stanna till och göra ett besök?
Om man är miljöintresserad tycker jag absolut att man ska komma och spana in vårt miljöbibliotek eftersom allt står samlat där på ett ställe så man slipper leta. Man kan också besöka vårt kafé, vår barnavdelning eller digidel (digital delaktighet). Och glöm inte att spana in vårt program!