Rockström om det svenska klimatmålet till år 2045: ”Ovetenskapligt”

Under DN:s klimatkväll på onsdagen riktade den svenske professorn hård kritik mot att klimatpolitiken i Sverige inte uppdaterats trots att flera IPCC-rapporter kommit sedan målet föreslogs 2016.

Johan Rockström. Foto: Thorsten Greb, PIK.

I januari i år gav Natur & Kultur ut boken Jorden – vår planets historia och framtid, som är skriven av de båda forskarna Johan Rockström och Owen Gaffney.

När Dagens Nyheter under onsdagen anordnade en klimatkväll på China Teatern i Stockholm var Rockström och Gaffney inbjudna att föreläsa om boken.

Efter föreläsningen stannade Rockström kvar på scenen för att diskutera klimatfrågan med Björn Wiman (kulturchef på DN som tidigare bland annat skrivit Sent på jorden) samt Alexandra Urisman Otto (reporter på DN som även skrivit Gretas resa). 

Rockström, som till vardags är chef för tyska Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), hade under detta samtal flera intressanta passningar till politikerna här hemma i Sverige. Bland annat lät det så här:

Rockström om de svenska klimatmålen, som innebär nettonollutsläpp till år 2045:

– Det stora problemet med Sverige är att vi har ett klimatmål som sattes av Miljömålsberedningen för flera IPCC-rapporter sedan. Så målet är inte uppdaterat vetenskapligt. Här tillåter vi dessutom fortfarande att 15 procent av utsläppsminskningarna får ske utomlands. Så för att uttrycka sig lite enkelt om målet: det är ovetenskapligt.

Rockström om att krisläget vi befinner oss i gör det önskvärt med en regeringsombildning:

– Vi gör ett enormt misstag när vi placerar miljö- och klimatfrågorna i ett miljödepartement. Jag skulle vilja lägga ned miljödepartementet och placera alltihopa i Statsrådsberedningen, direkt under statsministern.

Rockström om de politiker som ställer upp sig för fotografering vid pumpar och kräver lägre priser på fossila bränslen:

– Patetiskt.


Missa inte heller Johan Rockströms medverkan på TV4 i veckan:

Malou efter tio: ”Vi måste minska de globala utsläppen med 7-8 procent”

Nyhetsmorgon: Så kan klimatmålen nås – ”Sol- och vindkraft lönar sig”